Een sfeerimpressie van de MeeDoeDag op Dorpsakker Winterswijk. Foto: Koolmees Photography
Een sfeerimpressie van de MeeDoeDag op Dorpsakker Winterswijk. Foto: Koolmees Photography

Vrijwilligers welkom in groene ontmoetingsplek Dorpsakker Winterswijk

Landbouw

WINTERSWIJK -  Het contrast zou nauwelijks groter kunnen zijn. De Dorpsakker Winterswijk aan de Tuberweg tegenover betonnen/stalen blok dat het nieuwe magazijn van Obelink moet worden. De Dorpsakker is een vriendelijk ogende moestuin van ruim 6700 vierkante meter. Dorpsakker Winterswijk is groen en gekleurd, oogt verzorgd en heeft wandelpaden langs diverse veldjes waar, keurig geordend, groente en fruit verbouwd wordt. Bijzonder is een muur waarop onder meer aardbeien groeien. “Daar kunnen de vogels minder makkelijk van ‘stelen”, lacht Manja Schilperoort, een van de boeren van Dorpsakker Winterswijk. Voor de Dorpakker is men op zoek naar mensen die af en toe willen meehelpen bij het onderhouden en oogsten.

Door Sander Damen

Dorpsakker Winterswijk is een initiatief van sociaal ondernemer Patrick Hallink. Hij is de eigenaar van Bijzonder Gewoon, de lunchroom in het centrum van Winterswijk waar mensen met beperking met veel plezier al jaren hun dagbesteding doen. “Wij, als Bijzonder Gewoon, wilden een moestuin in de buurt omdat we ons voedsel graag zo dicht mogelijk bij ons vandaan halen”, vertelt Patrick. “Dat om onze ecologische footprint zo klein mogelijk te maken.”

Ontmoetingsplek
Maar dat was niet het enige doel. Patrick wilde ook graag een plek waar mensen mét en zonder afstand tot de arbeidsmarkt samen konden werken en elkaar konden ontmoeten. Die plek is Dorpsakker Winterswijk geworden. “Onder begeleiding van Manja, Saskia en Monique werken er mensen met een beperking, mensen uit het AZC en mensen die het gewoon leuk vinden in de moestuin te werken en andere mensen te ontmoeten”, vertelt Patrick. “De moestuin is groot en er komt veel voedsel van af, maar er is ook veel onkruid en dat betekent dat we veel handjes nodig hebben. Dat kunnen mensen met een beperking of afstand tot de arbeidsmarkt zijn die we een veilige omgeving bieden, maar het kunnen ook mensen zijn die het gewoon leuk werk vinden. Of bijvoorbeeld mensen met een lichte vorm van dementie. In tegenstelling tot vroeger zitten die mensen veel binnen. Buiten werken doet ze vaak goed. Na de zomer gaan we ook samenwerken met Praktijkonderwijs Pronova en het Bariet, een school voor voortgezet speciaal onderwijs in Lichtenvoorde. Ook willen we met Winterswijkse basisscholen gaan samenwerken.”

Op zaterdag 2 juli werd een MeeDoeDag gehouden. “Ondanks het warme weer, was er een goede opkomst”, vertelt Manja. ‘Er waren ruim twintig mensen en met dat aantal zijn we heel tevreden.”
“We kunnen momenteel alle hulp gebruiken”, zegt Patrick. “Vrijwilligers hoeven zich niet aan te melden, iedereen kan langskomen om, al is het maar een uurtje, te werken. Wij zullen zorgen voor een goede sfeer, lekkere koffie en eventueel een kop soep.”

Bakkerij, keuken en restaurant
De moestuin is nog maar het begin, vertelt Patrick. Dorpsakker Winterswijk moet een echt ontmoetingscentrum worden waar mensen samenwerken maar ook samen leren. Ze leren niet alleen over (het verbouwen en oogsten van) groenten, ook de vergeten groenten, en fruit maar ook over koken met de producten van het land. “We hebben net toestemming gekregen voor de bouw van een kas”, licht Patrick toe. “In die kas komt een bakkerij en een lunchcafé waar we straks ook samen kunnen bakken, koken en eten. Social gastronomy wordt dat genoemd.”

De gerechten die in de kas gemaakt worden, zullen voor ruim tachtig procent plantaardig/veganistisch, zijn, maar er is ook ruimte voor af en toe een guilty pleasure, zoals een hamburger. “Maar we maken dan wel óók een groenteburger om te laten zien dat dat ook kan”, licht Patrick toe. “We willen door het samen maken van lekkere gerechten mensen verleiden thuis ook gezonder en met seizoensgroenten te koken.”

Hij hoopt dat in de kas ook veel kinderfeestjes plaats gaan vinden, waar kinderen dan samen werken aan een gezonde maaltijd: “Wat bij McDonalds kan, kan dan ook bij ons.” Op langere termijn zal de oude, enigszins vervallen, boerderij verbouwd worden tot restaurant en winkel. De hoop is dat het restaurant op 1 januari 2024 opent.

‘Wat bij
McDonalds
kan, kan dan
ook bij ons’


Met al die activiteiten hoopt Dorpsakker Winterswijk dat een mix van mensen, oud en jong, met of zonder beperking, met of zonder betaalde baan elkaar regelmatig daar zal ontmoeten. “Het moet een grote groene ontmoetingsplek worden”, zegt Patrick. “Waar mensen plezier hebben met elkaar en wij niet alleen mensen dichter naar de arbeidsmarkt brengen, maar ook goede buurmannen en buurvrouwen gaan opleiden.”

Winkel
De moestuin levert momenteel veel producten op. Onder meer aardappelen, peultjes, aardbeien, knoflook en kool komen dagelijks vers van het land. Vorige week opende Dorpsakker Winterswijk een winkeltje waar onbespoten producten uit eigen omgeving verkocht worden. “Het winkeltje is elke woensdag- en vrijdagmiddag open tussen 13 en 16 uur”, vertelt Marian. “En op zaterdag van 9 tot 16 uur.”
“Wie mee wil werken aan de moestuin kan altijd langskomen. Van dinsdag tot en met zaterdag is er altijd iemand aanwezig om je welkom te heten”, nodigt Patrick uit.

Een sfeerimpressie van de MeeDoeDag op Dorpsakker Winterswijk. Foto: Koolmees Photography
Een sfeerimpressie van de MeeDoeDag op Dorpsakker Winterswijk. Foto: Koolmees Photography

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk