Henk ten Dolle met krukje dat aanleiding was voor de tentoonstelling die vanaf 20 april te zien is in Winterswijk. Foto: Clemens Bielen

Henk ten Dolle met krukje dat aanleiding was voor de tentoonstelling die vanaf 20 april te zien is in Winterswijk. Foto: Clemens Bielen

Hoe een krukje een tentoonstelling naar Winterswijk haalt

Cultuur

‘Hommage aan Mondriaan’

Door Clemens Bielen

WINTERSWIJK- Enkele jaren geleden waren bij vele winkeliers en op straat objecten te bewonderen met de kleuren waar Mondriaan mee beroemd is geworden. We zullen nooit weten hoe Mondriaan over de commercialisering van zijn werk gedacht zou hebben. Ludiek was het in ieder geval wel. Spijkerbroeken, krukjes , stoelen, een koe, afvalbakken in het centrum, allemaal overgoten met een Mondriaan-sausje waren in Winterswijk te bewonderen. Ook in treinen kan de reiziger ‘Mondriaan-toiletten’ aantreffen.

Van heinde en ver 
Een professionele evenknie van het luchtige project van enkele jaren geleden is vanaf 20 april in het Mondriaanhuis te bewonderen. Als eerbetoon aan Mondriaan hebben 37 gerenommeerde kunstenaars uit alle delen van de wereld de opdracht gekregen om een tafeltje, krukje of stoeltje te ontwerpen met Mondriaan als inspiratiebron. Allemaal abstract werkende kunstenaars met een binding met Mondriaan. Zij wisten niet van elkaar dat ook anderen met de opdracht bezig waren.
Op deze manier kwam een verzameling van 37 kunstwerken tot stand, die vanaf 2002 als tentoonstelling aanvankelijk onder de naam ‘De Stoelendans van Mondriaan’ in binnen- en buitenland bezoekers trok. Later werd de naam veranderd in ‘Hommage aan Mondriaan’.
De laatste tentoonstelling was in 2023 te zien in Billerbeck en de volgende in Villa Mondriaan in Winterswijk! Bij het idee om de tentoonstelling naar Winterswijk te halen speelt één van de krukjes een cruciale rol. Dat krukje is in het bezit gekomen van Henk ten Dolle en vormt de crux van de tentoonstelling in het Mondriaanhuis.

Een geschenk
Alfons Kunen was één van de Duitse kunstenaars. Hij ging 32 jaar door het leven als werktuigbouwkundig ingenieur in de chemische industrie, maar door ziekte kon hij zijn vak niet meer uitoefenen en ging zich toeleggen op kunst. Hij is nog 95 jaar geworden. Henk ten Dolle was via Alfons Kunen bevriend geraakt met zoon Detlev Kunen, die in Dülmen een kunstatelier heeft.

Ten Dolle: “Ik werd opgebeld door Detlev Kunen met de mededeling: Je bent toch een Mondriaan-liefhebber? Ik heb wat leuks voor je. Het klonk geheimzinnig. De volgende dag kwam hij mij een krukje in Mondriaanstijl brengen. Gemaakt door zijn vader; inclusief bouwtekening. Het was opgedoken toen hij het huis van zijn inmiddels overleden moeder aan het opruimen was.
Door Alfons en Detlev ben ik kunst gaan waarderen en ben ik een liefhebber van Mondriaan geworden. Toen ik van Detlev hoorde op welke wijze dat krukje tot stand was gekomen, wist ik meteen dat ik er iets mee moest doen. De eerste tentoonstelling was in Amersfoort, de geboorteplaats van Mondriaan, misschien de laatste wel in Winterswijk in Villa Mondriaan.”

Internationaal web van kunstenaars
Henk kwam bij Galerie Conny van Kasteel terecht, waar het idee van de hommage vandaan kwam. Conny van Kasteel woonde 40 jaar lang met haar man Iginio Balderi, een bekend Italiaans beeldhouwer, in Italië. Zij keerde in 2002 terug naar Egmond aan Zee. Haar man was ook één van de deelnemers aan het project. Beiden zijn inmiddels overleden en de Galerie wordt onder andere beheerd door Ineke van Kasteel, de oudere zus van Conny, en door zoon Ivo Balderi, die de traditie van de kunstenaarsfamilie heeft voortgezet.

Opslag
Henk legde de contacten tussen Ineke Braak- van Kasteel en Jana Roovers (directeur van Vila Mondriaan), die er ten slotte toe hebben geleid, dat de tentoonstelling vanaf 20 april te zien zal zijn in Winterswijk. Henk ten Dolle fungeerde niet alleen als contactpersoon; hij zorgde ook nog voor tijdelijke opslag van de collectie, die weer herenigd moest worden.

Serieuze kunst met een verhaal erachter. Wat een krukje allemaal niet teweeg kan brengen!
De officiële opening is op vrijdag 19 april en de tentoonstelling is vanaf 20 april voor het publiek te bewonderen samen met ‘La Vibration des Couleurs: Mondriaan, Sluijters, Gestel’ .

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant