Terug in de tijd met Kerst op de Lappenbrink. Foto: Archief Verona Westera
Terug in de tijd met Kerst op de Lappenbrink. Foto: Archief Verona Westera

Kerst op de Lappenbrink, levende geschiedenis in Winterswijk

Cultuur

WINTERSWIJK - Ook dit jaar zal de Winterswijkse Lappenbrink (Nieuwstraat) weer het decor zijn voor talloze acteurs, figuranten, historische verhalen, muziek en vermaak. Op 16 en 17 december kunnen bezoekers terug in de tijd van toen en zich onderdompelen in de kerstsfeer. De toegang gratis.

Waar op veel plaatsen een historisch kerstfestijn wordt gekoppeld aan de verhalen van de Engelse schrijver Charles Dickens, kiest organisator Stichting Ondernemen met Cultuur er in Winterswijk voor om juist terug te grijpen op de lokale geschiedenis. En wat komt daar meer voor in aanmerking dan de textielindustrie die opkwam in de tweede helft van de 19e eeuw en ruim de helft van de 20e eeuw domineerde? Het verhaal dat de rode lijn is voor deze editie van Kerst op de Lappenbrink is dan ook gebaseerd op een Winterswijker van vlees en bloed: Jan Willink, ook wel bekend als ‘Spoor Jan’. Textielfabrikant en aanjager van de (spoor)mobiliteit in de Achterhoek. Jan Willink vertelt op zaterdag en zondag tussen 12.00 uur en 17.00 uur twee keer per uur het verhaal van de Winterswijkse textielgeschiedenis waarin ook de grote brand in fabriek ‘De Batavier’ in 1938 niet ontbreekt.

Op de Lappenbrink beleeft de bezoeker kerst in de sfeer van de 19e eeuw met straattheater, oude ambachten, muziek en nog veel meer. Natuurlijk met veel acteurs en figuranten in kostuums uit die tijd. Zo kunt u het authentieke weefgetouw van Vereniging Het Museum bekijken en ontbreekt ook de oude T Ford bus van Transit Oost niet. Verder is er dit jaar twee dagen kerstmarkt in de Meddosestraat. Dus kunnen liefhebbers op zaterdag (10.00-17.00 uur) en zondag (12.00 -17.00 uur) struinen langs gezellig ingerichte kramen met allerhande aanbod zoals oliebollen, poffertjes warme chocolademelk en natuurlijk Glühwein. Vergeet vooral niet een paar loten van de loten-prijzenboom te kopen terwijl de kinderen zich vermaken met de activiteiten die er voor hen zijn. En dat alles natuurlijk met een passende muzikale omlijsting. Met alle vrijwilligers, muzikanten en centrumondernemers wordt het niet alleen een feest van Winterswijkers voor Winterswijkers, maar zeker ook een feest voor alle gasten van buiten Winterswijk.

Dit jaar wordt Kerst op de Lappenbrink op een bijzondere manier afgesloten, namelijk met een Sing Along in de Jacobskerk, een initiatief van muziekvereniging Eendracht Winterswijk. Dit concert is een samenwerking van muziekvereniging Eendracht, organist Wim Ruessink en Dinant en Noelle Duenk als solisten, die natuurlijk door meerdere zangers en zangeressen worden ondersteund. Natuurlijk helpt Stichting Ondernemen met Cultuur met de organisatie en zorgt voor de nodige figuranten om het publiek in de juiste stemming te brengen. Het concert begint op zondag 17 december om 17.00 uur , kaartjes kosten 5 euro, af te rekenen bij de entree.

Beleef een magische kerst in Winterswijk en bezoek Kerst op de Lappenbrink. Meer informatie is te vinden op https://www.100procentwinterswijk.nl/zien-doen/evenementen/kerst-op-de-lappenbrink

Terug in de tijd met Kerst op de Lappenbrink. Foto: Archief Verona Westera

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit