De boerderij aan de Hijinkhoekweg heeft nieuwe luiken. Foto: PR LEADER-Achterhoek

De boerderij aan de Hijinkhoekweg heeft nieuwe luiken. Foto: PR LEADER-Achterhoek

Luikenproject voor Achterhoekse historische boerderijen goed op dreef

Cultuur

ACHTERHOEK - Sinds begin 2023 is de uitvoering begonnen van het LEADER-Achterhoek luikenproject van Boerderijenstichting Achterhoek. Momenteel zijn er 52 deelnemers van zeven deelnemende Achterhoekse gemeenten, die maximaal 2100 euro subsidie per boerderij ontvangen. Het gaat om totaal 540 luiken en een totale investering van ca. 280.000 euro. De zeven deelnemende gemeenten zijn: Doetinchem, Bronckhorst, Oude IJsselstreek, Berkelland, Oost Gelre, Aalten en Winterswijk.

Acht boerderijen zijn al helemaal klaar. De rest volgt later dit jaar. De acht boerderijen die de luiken helemaal gerestaureerd hebben of opnieuw voorzien hebben van nieuwe luiken staan in Zieuwent, Aalten (2x), Neede, Hengelo (Bekveld), Olburgen, Megchelen en Winterswijk. De eigenaren zijn erg trots op het resultaat. Ook het bestuur van de stichting is blij.

Nut van luiken
Boerderijenstichting Achterhoek vindt het belangrijk, dat het karakter van het Achterhoekse landschap behouden blijft. Dit is instandhouding van ruimtelijke kwaliteit en bestaand erfgoed in het buitengebied. De luiken horen bij de boerderij in het landschap. Dit hoort bij de historische waarden van de Achterhoek. Vroeger hadden alle boerderijen in de Achterhoek luiken. De bewoners hielden hiermee in de winter de kou en in de zomer de hitte buiten. Bij kasteelboerderijen is aan de luiken te zien tot welk kasteel de boerderij behoort.

In de Achterhoek (en trouwens ook in Twente) werd er ook met de luiken gecommuniceerd. Als er iemand was overleden op de boerderij, gingen de luiken dicht tot de overledene was begraven. Daarmee wist iedereen die langs de boerderij kwam dat hier iemand was overleden.
Veel luiken zijn verdwenen, omdat de isolatie van de boerderijen steeds beter werd. De luiken waren niet echt meer nodig om te isoleren. Hierdoor is de landschappelijke waarde minder geworden. Luiken zijn echter beeldbepalend voor oude boerderijen.

Beeldbepalend
Voor de boerderij-eigenaar zijn luiken een grote kostenpost, maar ze zijn belangrijk, want luiken geven karakter aan het Achterhoekse landschap. Dankzij de ondersteuning vanuit LEADER-Achterhoek kunnen de boerderij-eigenaren de luiken aan hun historische boerderij vervangen, herstellen of opnieuw terugbrengen in originele staat, zodat de boerderijen er weer uit zien, zoals ze vroeger waren. Hierdoor stijgt de aanzien van de boerderij en de omgeving.

De boerderijenstichting adviseert deelnemers om zoveel mogelijk gebruik te maken van goed hang- en sluitwerk, oude houtsoorten zoals eiken (grenen), afdeklood inclusief patineerolie en geverfd in dezelfde kleuren als kenmerkend voor de omgeving. Het hangwerk moet op of in het hout worden bevestigd. De luiken moeten open en dicht kunnen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit