Mark Stokmans. Foto: Ruud Pos
Mark Stokmans. Foto: Ruud Pos RUUDPOS.NL

Mark H. Stokmans vertelt over zijn boek ‘Land van echo’s’

Cultuur

WINTERSWIJK - Het is zijn eerste roman. Met ‘Land van echo’s’ schoot schrijver Mark H. Stokmans meteen raak. Het werd veel geprezen en ook nog bekroond, het laatst met de Boekhandelsprijs 2023. In de Boekenweek doet Stokmans in Winterswijk zijn verhaal. Op woensdag 15 maart is hij te gast in het Doopsgezind kerkje.

En Mark. H. Stokmans heeft een indrukwekkend verhaal te vertellen. Land van echo’s wordt in boekbesprekingen omschreven als een monumentale roman over oorlog, vriendschap, passie en een onbereikbare liefde. Dat verhaal schetst hij tegen de achtergrond van het feodale Spanje van de jaren dertig.
Het is een diepmenselijk verhaal over goed en kwaad, over het tonen van moed en standvastigheid in bewogen tijden. Daar moet je als lezer ook even de tijd voor nemen: zijn debuutroman omvat een dikke 500 pagina’s. Dat bijzondere verhaal is gegoten in mooi taalgebruik. Dat zorgt voor een heel andere kijk op een gebied dat Nederlanders vooral kennen van zon, zee en strand.

Zijn debuut leverde hem in februari, driekwart jaar na de verschijning, de Boekhandelsprijs 2023 op. Die prijs van de boekverkopers in Nederland is bestemd voor een werk dat in hun ogen meer aandacht verdient. Boekhandel Kramer vestigt met een lezing op woensdag 15 maar graag de aandacht op dit monumentale werk. Vanaf 20 uur vertelt de schrijver (en filmmaker) graag over zijn boek en het schrijfproces.

Daar ging een lange periode van research aan vooraf. Stokmans kent de door hem beschreven Spaanse regio sinds zijn jeugd, toen hij zomers lang het huis van zijn grootouders bezocht. Hij leerde zo de geschiedenis, het landschap en de mensen kennen. Voor zijn roman bouwde hij op uitgebreid onderzoek, zoals historische studies, ooggetuigenverslagen en het werk van lokale amateurhistorici.

De Boekenweek wordt van 11 tot en met 19 maart gehouden. Het thema van dit jaar is ‘Ik ben alles’. Bij de Boekenweek hoort ook een geschenk: dit jaar is dat ‘De eerlijke vinder’, geschreven door Lize Spit. Het essay ‘Boto Banja of: ‘het genootschap der dansende schrijvers’ is van Raoul de Jong en is te koop voor 5 euro.

De lezing van Mark. H. Stokmans wordt woensdag 15 maart gehouden in het Doopsgezind kerkje aan de Totenstraat in Winterswijk. Een toegangskaart kost 10 euro en is vooraf te koop bij boekhandel Kramer aan de Wooldstraat. Op de avond zelf is de toegang 2,50 duurder. Informatie via www.boekhandelkramer.nl, tel. 0543 – 512173.


www.boekhandelkramer.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk