WMT tijdens een recente repetitie. Met Gerben Boesveld (midden) en Esther van Manen (links). Foto: Sanne Wevers
WMT tijdens een recente repetitie. Met Gerben Boesveld (midden) en Esther van Manen (links). Foto: Sanne Wevers

‘Eindelijk weer samen op de bühne’

Cultuur

WINTERSWIJK – Na twee jaren van afwezigheid is het Winterswijks Muziektheater (WMT) met de voorstelling MZN8D van 27 tot en met 30 oktober te zien in Theater de Storm. MZN8D is gebaseerd op de romantische komedie ‘A Midsummer Night’s Dream’ van William Shakespeare. In 2016 heeft het WMT deze muzikale komedie opgevoerd in de Steengroeve. Jasper Korving neemt net als in 2016 de regie weer voor zijn rekening. Voor de rest is bijna alles anders. Dat geldt voor de bezetting van de rollen, het decor en in het bijzonder voor dans en muziek. Bovendien is het gevoel, na twee coronajaren zonder voorstelling, nu totaal anders.

Door Maarten Reuvekamp

Het verhaal draait om Oberon en Titania, de koning en koningin van de elfenwereld. Hun relatie zit in een flinke dip. In een poging hun huwelijk te redden raken zij onbedoeld het leven van vier jonge geliefden uit de mensenwereld. Deze geliefden raken daardoor compleet in de war, met alle gevolgen van dien.

De rol van Demetrius, een van de geliefden wordt vertolkt door Martin Ligtenbarg. Martin is van huis uit muzikant. “Met zang, dans en acteerwerk had ik helemaal geen ervaring toen ik eind 2017 lid werd van het WMT.” MZN8D is de derde voorstelling waarin Martin speelt. Van het ensemble in ‘HAIR’, naar een ondersteunend rolletje in ‘Club Moulin’, heeft hij nu een grote rol te pakken. Met heel veel tekst. “Dat vond ik best wel spannend. Hoe krijg je zulke lappen uit je hoofd geleerd?” Martin vertelt dat ‘de vier geliefden’ bij het repeteren hierbij erg veel aan elkaar gehad hebben. “Ik verheug me naast een fantastische voorstelling vooral op het samenzijn van de hele club in de voorstellingsweek. Dat is echt gaaf!”

Gerben Boesveld heeft de reputatie van knuffelbeer binnen het WMT. “In MZN8D speel ik Oberon, een bokkenlul eersteklas. Of zoals het script zegt, een parttime hork. Een geweldige rol om te spelen”. In 2016 moest Gerben deze rol vanwege gezondheidsproblemen aan zijn neus voorbij laten gaan. “Voor mij is nu het cirkeltje rond.” Terugkijkend op de lange aanloop naar deze voorstelling concludeert hij dat corona er flink heeft ingehakt bij het WMT. “Net als bij voetbal is bij ons de derde helft ook heel belangrijk en dat is online wel erg behelpen.” Gerben verheugt zich erg op het collectieve wauw-gevoel na afloop van de première. “Maar het meest kijk ik uit naar de kus van mijn eigen vrouw.”

Esther van Manen is nieuwkomer binnen het WMT en MZN8D is haar eerste voorstelling. In MZN8D speelt zij de rol van Titania. Esther heeft al veel ervaring met zingen en speelde afgelopen zomer ook mee in het Steengroevetheater. “Het WMT is een hele fijne club mensen. Iedereen steunt elkaar en ik vind het erg leuk om daar deel van uit te maken.” Naar de première kijkt ze het meeste uit. Martin: “De puzzelstukjes beginnen nu zo geleidelijk aan in elkaar te vallen. Het grotere geheel krijgt steeds duidelijker vorm.” “Direct na de première volgt de ontlading en wordt er flink geknuffeld”, aldus Gerben. “Heerlijk!”

Info en kaarten: Theater De Storm 0543 – 519285 / www.theaterdestorm.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant