Ruud Smit. Foto: Berry Speijers
Ruud Smit. Foto: Berry Speijers Berry Speijers

‘De oude camera van Fransie legt het Joodse erfgoed vast’

Algemeen

Bijzondere lezing op donderdag 15 juni in de Winterswijkse synagoge

WINTERSWIJK - Františka Grünová zat ondergedoken bij de opa en oma van Ruud Smit. Als jongetje kreeg de Doesburger de camera van Fransie, zoals hij haar kende, in bezit. Met haar camera heeft Smit alle Achterhoekse joodse begraafplaatsen gefotografeerd. Het verhaal van Fransie, een van de miljoenen slachtoffers van de Holocaust, wordt op donderdag 15 juni verteld in de synagoge.

‘Ik was tien jaar en snapte er niets van’, schrijft Ruud Smit in het voorwoord van ‘De Kolibri van Fransie’. In dat boek legde hij zijn speurtocht vast naar het leven van Františka Grünová en haar oude Kolibri-fotocamera. ‘Hoe kan je nou, zoals Fransie, veilig ondergedoken zitten bij opa en oma, en dan toch op een dag vertrekken naar Westerbork? Ze wist toch dat ze dan zou worden weggevoerd naar een concentratiekamp? En dat je daar dan werd vergast?’

Deze vragen hebben Ruud Smit lang beziggehouden. Met zijn zus Hannie Wienen-Smit deed hij onderzoek naar Fransie en haar camera. Hoe kwam Františka Grünová in de familie van Smit terecht? Wat is het verhaal achter die camera? Naast een boek leverde Smits speurtocht ook een foto-expositie en een bijbehorende website op.

Theoloog, filosoof en kunstenaar Ruud Smit heeft met Fransies camera alle Joodse begraafplaatsen in de Achterhoek gefotografeerd. Dat leverde een bijzondere expositie op, die nog tot en met 28 juni in de Winterswijkse synagoge te zien is. Deze foto’s zijn ook vastgelegd in het boek ‘De Kolibri van Fransie – Joodse begraafplaatsen in de Achterhoek’. Franzi’s Kolibri, in de jaren dertig door de Duitse firma Zeiss Ikon gefabriceerd, is ook de camera waarmee Ruud Smit als jongeling leerde fotograferen.

Op donderdag 15 juni vanaf 20 uur vertelt Smit in de Winterswijkse synagoge het verhaal over de Kolibri van Fransie.

Die avond zijn uiteraard ook de foto’s van alle Joodse begraafplaatsen in de Achterhoek te zien. Entree is een vrije gift. Kaarten voor de lezing zijn te reserveren via info@synagogewinterswijk.nl of via 06-13806939.

Die avond zijn uiteraard ook de foto’s van alle Joodse begraafplaatsen in de Achterhoek te zien. De hele maand juni is de fotoexpositie van Ruud Smit ook nog elke dinsdagavond om 19 uur te bekijken, tijdens rondleiding. Meer informatie hierover op: www.synagogewinterswijk.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk