Cameratoezicht op Algemene begraafplaats om diefstallen terug te dringen

Cameratoezicht op Algemene begraafplaats om diefstallen terug te dringen

WINTERSWIJK – Er worden camera’s geplaatst op de Algemene begraafplaats. Aanleiding is de regelmatig voorkomende diefstal van bloemen, beeldjes en andere persoonlijke dingen die op de graven worden geplaatst.

Door Bernhard Harfsterkamp

In het vragenhalfuur van de gemeenteraadsvergadering van 25 november vroeg Wilma Elsinghorst (CDA) aandacht voor de diefstal op begraafplaatsen. Een overlijden van een dierbare wordt verwerkt door het plaatsen van een bloemetje of beeldje op een graf. “Dat is van onschatbare waarde”, zei Elsinghorst. “Hoe hoog is dan de schrik en emotie als bij een volgend bezoek het is verdwenen. Je kunt er gewoon met je kop niet bij dat het gestolen is.” Zij vroeg burgemeester en wethouders of ze een mogelijkheid zien de diefstallen terug te dringen en te ontmoedigen.

Burgemeester Joris Bengevoord was blij met de vraag. “Ook ik kan er met de kop niet bij dat iemand iets van zo’n lage materiële waarde, maar van zo’n hoge emotionele waarde van de graven afhaalt. Blijf met je poten van deze spullen af!” De burgemeester was op de hoogte van de diefstallen en zei dat er geprobeerd is met lokmiddelen te achterhalen “wie dit soort praktijken uithaalt”. Dat leidde niet tot resultaten.

“Dat heeft nu gemaakt dat wij overgaan op een volgende stap. We zullen op verschillende plaatsen op de begraafplaats camera’s plaatsen. Daarmee hopen we dit soort praktijken te beëindigen.” Wilma Elsinhorst was tevreden met het antwoord en riep iedereen op die dit overkomt om vooral aangifte te blijven doen. “Wie weet betrappen we ze een keer.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden