Van link naar rechts: Jos Roerdink, Henk te Kulve, Gerrit Vervelde, Hans Donderwinkel, Ries de Jong. Koen Kwak ontbreekt. Foto: Wim te Selle
Van link naar rechts: Jos Roerdink, Henk te Kulve, Gerrit Vervelde, Hans Donderwinkel, Ries de Jong. Koen Kwak ontbreekt. Foto: Wim te Selle (Wim te Selle)

Molen Bataaf viert 220-jarig bestaan

WINTERSWIJK - Molen Bataaf vierde op 2 juni het 220 jarig bestaan. De viering werd herdacht door het uitsteken van de nationale driekleur aan de windwijzer en de grote vlaggenmast op de begane grond. In verband met de coronamaatregelen was het niet mogelijk om dit heugelijke feit grootser te vieren.

Exact op 2 juni 1801 werd de molen ingewijd en voor het eerst graan gemalen. Op instignatie van wijlen Appie te Lintum (Appie van de Bataaf) kon de acte oprichting Stichting Molen Bataaf bij Hobbelink & Buitink Notarissen op 2 juni 2001 (200 jaar later) worden gepasseerd en kon met de voorbereidingen van de restauratie de molen worden begonnen. Uiteindelijk startte de restauratie in oktober 2008 en kon de molen feestelijk worden her-ingewijd op 17 mei 2010. De molen dankt de naam aan de Bataafse Republiek (1795-1801).

Hans Donderwinkel, die op 1 juli zijn functie van voorzitter neerlegt, merkt op dat de molen een van de meest gefotografeerde objecten is. Op de Social media en door allerhande amateurfotografen die van de weg een foto maken. Uitstekend ingespeelde teams van molenaars, assistent-molenaars en molenaars in opleiding (MIO) en een vrijwilligersgroep op de dinsdagmorgen, zorgen er voor dat de molen in optimale staat verkeerd. Doorgaans wordt op zaterdagen, bij voldoende wind, gedraaid. Koen Kwak gaat, zo gauw de coronamaatregelen het toelaten, activiteiten opstarten. Volg de Facebookpagina Molen Bataaf, of kijk op de website voor meer informatie.

In de afgelopen tijd zijn nieuwe bestuursleden aangetreden. Gerrit Vervelde (secretaris), Ries de Jong (penningmeester), Koen Kwak (activiteiten), Jos Roerdink (hoofd molenaars/vrijwilligers) vormen het bestuur. Vanaf 1 juli gaat Henk te Kulve het voorzitterschap overnemen.

Onlangs kreeg het bestuur een insectenhotel van de Belangengroep Vosseveld aangeboden. Het hotel is gemaakt door de Erfgoed Klus Brigade Winterswijk. Een mooi staaltje van vakmanschap. Het insectenhotel is inmiddels geplaatst.

Wie interesse heeft om vrijwillig molenaar te worden of meer wil weten over de molen, kan kijken op de website, of contact opnemen. Contactgegevens staan op de site.


www.molenbataaf.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden