Kalimi’s opent eind april haar deuren met dit team (geheel rechts: Gerrit, Ans en Renate). Kijk voor de exacte openingsdatum op de website. Foto: Leander Grooten
Kalimi’s opent eind april haar deuren met dit team (geheel rechts: Gerrit, Ans en Renate). Kijk voor de exacte openingsdatum op de website. Foto: Leander Grooten

Mensen gezocht die dwaas genoeg zijn om voor anderen een verschil te maken

Algemeen

WINTERSWIJK - Persoonlijke ontwikkeling, luisterend oor, maar ook gewoon koffie, een tosti, originele cadeau-artikelen en een goed boek. Dat is in een notendop de samenvatting van Kalimi’s dat binnenkort zijn deuren opent aan de Ratumsestraat in Winterswijk. Eén van de initiatiefnemers is Gerrit Grievink en hij leidt Achterhoek Nieuws rond in deze nieuwe en unieke ontmoetingswinkel.

Door Leander Grooten

Als geboren Winterswijker voelt Gerrit Grievink zich thuis in het dorp. Hoewel hij elders in de Achterhoek woont en voor zijn werk de hele wereld rondreisde, koos hij bewust deze plek uit. Met zijn bedrijf Focusplaza inspireert hij al meer dan twintig jaar landelijk opererende ondernemers verantwoorde keuzes te maken in producten, reclame-uitingen en binding met klanten te krijgen. Nu steekt hij zijn kennis en inspiratie ook in de lokale bevolking, met een hint naar goede doelen in binnen- en buitenland.

Inspiratieplek
Kalimi’s is gevestigd in de voormalige lampenwinkel in de Ratumsestraat en heeft van buiten de uitstraling van een trendy koffietent met leuke cadeaus en leesvoer op de planken. Maar het is veel meer dan dat, voor wie dat wil. “We zijn een ontmoetingswinkel. Dat wil zeggen dat we naast de verkoop van onder andere streekproducten en boeken graag in contact komen met onze klanten en de tijd nemen voor hun verhaal. We willen mensen ondersteunen en bemoedigen in de uitdagingen die het leven soms met zich meebrengt. Soms leidt het rondsnuffelen tussen boeken tot een goed gesprek, of andersom: het gesprek leidt naar bepaalde boeken die de klant helpen in hun leven.” Grievink doelt op de keuze aan boeken over geluk, zingeving, persoonlijke ontwikkeling en religie. “Maar we verkopen ook kook- en receptenboeken, want niets is zo belangrijk als een goed gevulde maag,” grapt de ondernemer. Achterin de winkel is ‘De Huyskamer’, een gezellige ruimte voor workshops en lezingen.

Mensen met een verhaal
Een enthousiast team is afgelopen weken hard aan het werk geweest om Kalimi’s op te bouwen. Eén van de mede-initiatiefnemers is zijn zus Ans, die in Winterswijk jarenlang in een boekhandel werkte, en Renate Brethouwer, met jarenlange ervaring in de detailhandel. “Samen met mijn vrouw Annemarie en dochter Mariëlle zetten we de schouders eronder om de droom van ontmoeting en inspiratie uit te laten komen.” Het aantrekken van mensen met hun eigen, unieke verhaal vertaalt zich ook door in het faciliteren van werkplekken voor mensen die niet makkelijk op de arbeidsmarkt werk krijgen. “Ook voor hen is er volop ruimte om zich verder te ontwikkelen in een passende, leuke en gezellige werkomgeving.”

Betty Kalimi
Naamgever van het concept is een koffieboerin uit Oeganda, Betty Kalimi. Grievink noemt haar het levende bewijs dat je met hulp een uitzichtloos bestaan kunt omvormen naar een betekenisvol leven met toekomstkansen. Kalimi leefde in armoede maar kreeg hulp van een aantal Nederlandse ondernemers om een koffieplantage op te zetten. Inmiddels kunnen 2200 gezinnen uit haar regio weer op eigen benen staan. “Het begon met de overtuiging dat we een verschil kunnen maken in uitzichtloze levens als we onze tijd en geld durven delen met anderen die het op eigen kracht even niet redden.” Vanzelfsprekend is de koffie die geschonken wordt in Winterswijk afkomstig van deze plantages en ondersteunt de klant met het kopje koffie de boerengezinnen in het armste deel van Oeganda.

Geen winstoogmerk
Grievink zat in het voortraject om tafel met lokale ondernemers die Kalimi’s als concurrent kunnen zien en kon hen uitleggen dat dit niet het geval is. Kalimi’s heeft een ideëel doel. “Het is een coöperatie zonder winstoogmerk waar je lid van kunt worden. Je bepaalt dan mee wat we organiseren en welke lokale of internationale goede doelen we ondersteunen. Geluk begint bij het gelukkig(er) maken van anderen.” Kalimi’s wil graag samenwerken met lokale ondernemers en bijdragen aan een bloeiend Winterswijk.

Uitgestelde koffie
Al langer is wereldwijd een beweging gaande waar horeca klandizie een extra kopje koffie afrekenen. Deze nuttigen zij niet, maar schenken zo anoniem een gratis bakkie aan iemand die het niet kan betalen: uitgestelde koffie heet het. “Een kleine moeite voor de consument, een groot gebaar voor de ontvanger. Daarom hebben we dit bij Kalimi’s ook ingevoerd”, aldus de oud-Winterswijker.

Vrijwilligers
Nu Kalimi’s opengaat, zoeken de enthousiaste vrijwilligers verbinding met de inwoners van Winterswijk, en niet per se als klant. “De ontmoetingswinkel werkt pas echt, als er mensen gaan meewerken die dwaas genoeg zijn om voor anderen een verschil te maken. We zoeken onder andere nog winkelmedewerkers en gastheren/vrouwen en we staan open voor iedereen die suggesties of ideeën heeft hoe we van de ontmoetingswinkel in de Ratumsestraat een plek van betekenis kunnen maken”.


www.kalimis.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant