Willem Seekles geeft les aan de leerlingen van de basisschool
Foto: Rabia Sahin
Willem Seekles geeft les aan de leerlingen van de basisschool Foto: Rabia Sahin Annet Piek; Annet Piek

Robotica-afdeling bij Technieklokaal Skills gereed

Algemeen

WINTERSWIJK - Door de coronacrisis waren er vanaf december 2020 helemaal geen basisschoolleerlingen in het technieklokaal in Winterswijk. Door deze tegenvaller hadden Willem Seekles (projectleider Robotica) en Thomas Schröer (coördinator technieklokaal) gelukkig wel alle tijd om een uitdagende logistieke operatie aan te gaan. De opstelling voor de opdrachtjes van de leerlingen werd gedemonteerd, aangepast en daarna aan de andere zijde van het lokaal geplaatst. Zodoende hield men voldoende ruimte over om een ergonomische Robotica afdeling in te richten.

Thomas Schröer vertelt: “Als Stichting Technieklokaal Skills, verzetten we veel werk met weinig middelen. We moeten het hebben van vrijwilligers, subsidies en sponsoren. Bij het opbouwen hebben we veel materiële- en fysieke hulp gehad van vrijwilligers, derden en met name een aantal enthousiaste stagiaires van het ROC Doetinchem en Arnhem, en daar zijn wij hen erg dankbaar voor”.
Hierdoor is er een mooie lesruimte ontstaan om leerlingen van de Winterswijks basisscholen kennis te laten maken met het, programmeren van mini robots het maken van solarbootjes en het maken van elektronica werkstukjes.
De robotica afdeling beschikt sinds kort over een ruimte waar de leerlingen door middel van een workshop 3D tekenen, kennis en ervaring kunnen opdoen met de 3D wereld. De 3D printtechniek bijvoorbeeld in de bouw, de auto-industrie en in de gezondheidszorg neemt momenteel wereldwijd erg toe.
Het printen van 3D huizen is een volgende stap in de bouwwereld die binnen kort volop toegepast gaat worden. Met name in de derdewereldlanden kunnen er op die manier snel goedkope woningen geprint worden. “Door gebruik te maken van natuurlijke materialen, geeft dit een enorme CO2 verlichting voor de bouwwereld”, aldus Willem Seekles.

Tijdens de lessen 3D tekenen met het programma 'Tinkercad' van Autodesk, maken de leerlingen op een eenvoudige wijze kennis met de 3D teken en ontwerp techniek. Door deze 3D lessen, waarin de leerlingen erg enthousiast en leergierig bezig zijn, kunnen zij aan het eind van de les een eigen sleutelhanger of naamplaatje ontwerpen die gereed is om 3D te printen.
Skills heeft sinds afgelopen augustus geïnvesteerd in programmering die inzet op een doorlopende leerlijn techniek vanaf de basisschool richting voortgezet onderwijs, waardoor de basisschoolleerlingen met de nodige technische basiskennis naar het voortgezet onderwijs kunnen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant