Opnames voor het digitale Koningsdagconcert in de Klephoorn door Ezra te Paske, Arianne Jentink en Loïs Hieltjes. foto PR Eendracht
Opnames voor het digitale Koningsdagconcert in de Klephoorn door Ezra te Paske, Arianne Jentink en Loïs Hieltjes. foto PR Eendracht

Digitaal Koningsdagconcert door alle muziekverenigingen van Winterswijk

WINTERSWIJK - Voor de tweede keer gooit de coronapandemie roet in het eten wat betreft de viering van Koningsdag op 27 april. Vorig jaar werd door de muziekverenigingen in Winterswijk digitaal het Wilhelmus gespeeld. Dit jaar heeft men gekozen voor een digitaal Koningsdagconcert met medewerking van alle muziekverenigingen. Dit concert wordt op 27 april van 12.00 tot 13.00 uur ’s middags uitgezonden door RTV Slingeland en gestreamd via de facebookpagina van Vereeniging Volksfeest.

Door Lineke Voltman

Danny Oonk, voorzitter van Excelsior, legt uit hoe dit initiatief tot stand is gekomen. “De muziekverenigingen zijn benaderd door Vereeniging Volksfeest en de gemeente om een digitaal concert te houden. De organisatie is in handen van de muziekverenigingen (KWOV, Eendracht, Concordia, Crescendo, St. Jan, Winterswijkse Accordeonvereniging en Excelsior) met ondersteuning van de gemeente en Vereeniging Volksfeest. Elke muziekvereniging neemt digitaal een muziekstuk op, zodat we in totaal zeven stukken krijgen. Het concert wordt geopend door burgemeester Joris Bengevoord gevolgd door een toespraak van de president van Volksfeest, Hans Smit en het spelen van het Wilhelmus. Om wat variatie in het concert aan te brengen worden ook tussen de muziekstukken door interviews met enkele muzikanten uitgezonden.”

Thuis de eigen partij inspelen en filmen
Het opnemen van de muziekstukken wordt door de verenigingen zelf gedaan. Oonk: “Een aantal verenigingen laat de muzikanten vanuit huis hun eigen partij inspelen en op film vastleggen. De muzikant heeft een koptelefoon op waarbij hij/zij in het ene oor de orkestpartij hoort en in de andere een clicktrack (metronoom), die ervoor zorgt dat het juiste tempo wordt gespeeld. Excelsior laat de afzonderlijke filmpjes monteren door Rob Kuenen van Sound Solution.” Volgens Oonk heeft iedere vereniging zelf een geluids-, of videotechnicus in de arm genomen om de filmpjes tot een geheel te maken. “Het is zo’n gigantisch werk om zowel geluid als beeld goed te monteren dat dat door meerdere technici gedaan moet worden.” De KWOV, WAV en Eendracht hebben gekozen voor Sem Fukkink van Sem Audio Music en Devon Hoopman. Sint Jan koos voor Exkit. De eindmontage wordt verzorgd door Devon Hoopman en Rob Kuenen.

In groepjes met twee of drie muzikanten
Muziekvereniging Eendracht heeft ervoor gekozen om de opnamen in hun repetitielokaal de Klephoorn te maken. Coördinator Bas Nienhuis van de slagwerkgroep zegt hierover: “ Bij eerdere digitale optredens van Eendracht, zoals de bijdrage aan de Nieuwjaarsreceptie en het 100-jarig bestaan van de Emmaschool, speelden de muzikanten het nummer thuis in. Voor dit concert hebben we gekozen om de opnamen in de Klephoorn te maken. Voordeel daarvan is dat we met professionele apparatuur kunnen werken waardoor de beeld- en geluidskwaliteit beter is. Een ander voordeel is dat de muzikanten per sectie in kleine groepjes van twee of drie mensen toch samen kunnen spelen, iets wat ze al lange tijd gemist hebben. Uiteraard gebeurt dit met inachtneming van de coronamaatregelen.”

Ondanks dat het een hele klus is om een muziekstuk op deze manier in elkaar te zetten hebben alle muzikanten van Eendracht met veel plezier eraan gewerkt. Nienhuis: “We willen allemaal graag muziek maken of dat nu alleen op je kamer is of hier in de Klephoorn met twee mensen.”

Tenslotte merkt Oonk nog op: “Met dit digitale Koningsdagconcert willen we de inwoners van Winterswijk in deze moeilijke tijd een mooi concert aanbieden maar net als alle muzikanten hoop ik dat we zo snel mogelijk weer live concerten kunnen geven. We hebben dat heel erg gemist.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden