<p>In de tuin aan de Morgenzonweg plant de &#39;Buxus Dokter&#39; de nieuwe buxussoort aan. . Foto: Eigen foto&nbsp;</p>

In de tuin aan de Morgenzonweg plant de 'Buxus Dokter' de nieuwe buxussoort aan. . Foto: Eigen foto 

( )

Nieuwe buxussoort geplant aan de Morgenzonweg

WINTERSWIJK -EIBERGEN - De buxusmotten, schimmels, ziektes en een kale heg. Voor tuinliefhebbers is het een ramp. De buxusplant heeft het moeilijk gehad in Nederland de laatste jaren en is inmiddels uit veel tuinen verdwenen. Hovenier Steven Oostendorp uit Eibergen vond dat erg jammer en vond een oplossing. Afgelopen week werden in een tuin aan de Morgenzonweg nieuwe buxusplanten geplant door de Buxus Dokter, zoals het bedrijf van Steven heet. Deze nieuwe buxusplant is resistent tegen de buxusschimmel en misschien wel het belangrijkste de buxusrups eet de plant niet op.

Door Verona Westera

“Vorig jaar zijn er 17.000 van deze buxusplanten aangeplant in de tuinen van Paleis ‘t Loo”, vertelt Steven. “Deze plant heeft zijn oorsprong in Azië”, legt Steven uit. “Er is zeker 17 jaar onderzoek aan vooraf gegaan. Het is dan ook een ‘licentie plant’. Nu gekweekt in België”, weet de Eibergse hovenier. “De plant is slechts in drie tuinen aangeplant. Bij paleis ‘t Loo, bij chateau Villandry in Zuid-Frankrijk en in Duitsland in de Herrenhäuser Gärten.” Bij ‘t Loo is Steven zelf aan het werk geweest. Voor de aanplant in Duitsland en Frankrijk is hij op afstand betrokken geweest. “Dat is voor mij te ver om te rijden, maar ik ben via mail steeds op de hoogte gehouden van de werkzaamheden.”

Nu is de Eibergenaar dus aan de slag in een privé tuin aan de Morgenzonweg. “Normaal worden deze buxusplanten in prestigetuinen aangeplant, maar ik heb voor deze tuin gekozen omdat deze tuin ook open wordt gesteld voor publiek, tijdens de open tuin dagen. Dan kunnen bezoekers ook kennis maken met deze nieuwe buxus.” De buxusplanten die nu in de tuin staan worden vervangen door de nieuwe soort.

Als de coronamaatregelen het toelaten zal de tuin aan de Morgenzonweg 150 dit jaar ook weer open zijn voor belangstellenden.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden