Grensovergang Oeding is uitgestorven. Foto: Han van de Laar
Grensovergang Oeding is uitgestorven. Foto: Han van de Laar

Het is stil aan de grens

‘Ze komen wel weer terug’

Door Han van de Laar

WINTERSWIJK - Al langere tijd wordt zowel Duitsers als Nederlanders afgeraden om de grens over te gaan. Voor veel grensbewoners is dit toch een regelmatig terugkerend uitstapje. Door de verscherping van de maatregelen is Nederland door de Duitse regering vanaf 6 april aangewezen als ‘hoogincidentengebied’. Dat betekent dat reizigers vanuit Nederland in Duitsland een recente negatieve test dienen te tonen en anders niet welkom zijn. Deze maatregel is genomen om het groeiende aantal corona-besmettingen tegen te gaan.

De test dient ten hoogste 48 uur vóór het binnenreizen afgenomen te zijn. Als testen worden zowel PCR-testen als PoC-sneltesten van een bevoegde medische dienstenleverancier geaccepteerd. Testbewijzen worden zowel op papier als elektronisch aanvaard. Er zijn enkele uitzonderingen. Die worden op de site vermeld. Deze gelden ook voor personen die regelmatig, minstens één keer per week voor hun beroep, studies of opleiding vanuit hun woonplaats de grens oversteken, de grensgangers en -pendelaars. Bij het binnenreizen in Duitsland vanuit Nederland geldt in een aantal gevallen ook een registratieplicht, de voorwaarden staan op de www.einreiseanmeldung.de en op https://grenzinfo.eu/emra/nl/reisehinweise-in-den-grenzgebieten-der-euregio-maas-rhein/. Ook op de website van het GrensInfoPunt staan regelmatig updates over corona en grenspendelaars.

Grensovergangen
Bij de grensovergang Gaxel, tussen Vreden en Winterswijk was het erg rustig toen Achterhoek Nieuws er een kijkje ging nemen. Een enkele ‘verdwaalde’ auto reed op de weg. Verder was het stil. Bij de grens verscheen er een sms op de mobiel met een welkomstgroet. Maar ook met het verzoek de ‘Test-/Quarantäneregeln zu beachten’. Er werd voor meer informatie verwezen naar de site van bmg.bund.de/covid19. Ook bij de grensovergang Kotten–Oeding was er nauwelijks verkeer. Eigenlijk waren het alleen vrachtwagens die aan beide kanten de grens overstaken. Op de parkeerplaats bij de Prijshamer was het eveneens erg rustig. Er waren op dat moment geen wit-zwarte kentekenborden te zien.

Tanken
Net over de grensovergang bij Woold staat het benzinestation van Argos-AmiGo. Voorheen Tankstelle Lensink. Jodien Lensink, die naast de ‘Tankstelle’ woont: “Jaren geleden hebben we het tankstation al verkocht, maar we zijn er nog wel voor beheer en toezicht. Vandaag (dinsdag 6 april) is het wel erg rustig. Normaal is de dinsdag een drukke dag, omdat er dan korting geldt, maar nu zijn er nauwelijks klanten.” Toch verwacht ze dat deze snel weer terugkomen. “Op tweede paasdag, de dag voor de verscherpte maatregelen van kracht zouden gaan, was het de hele dag nog erg druk met rijen auto’s tot aan de grensovergang.” Jodien laat op haar mobiel foto’s zien van een lange rij wachtende auto’s, om er aan toe te voegen: “Maar het komt allemaal wel weer goed!”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden