Jos Mekkes en Hans Roerdinkholder bereiden zich voor op ActiefXXL. Foto: Verona Westera
Jos Mekkes en Hans Roerdinkholder bereiden zich voor op ActiefXXL. Foto: Verona Westera

Actief XXL zet Winterswijk in beweging

Beweeg-carrousel start op 8 april, daarna volgen nog 8 donderdagen

Door Verona Westera

WINTERSWIJK - De buurtportcoaches van Actief Winterswijk hebben de smaak te pakken. Na het succes van het Kerstballen Spektakel gaan ze opnieuw aan de slag om Winterswijk in beweging te brengen. “We willen iets meer reuring brengen in Winterswijk”, aldus Jos Mekkes, coördinator buurtsportcoach van Actief Winterswijk. Daarom start op 8 april de beweegcarrousel Actief XXL. “Waarbij XXL staat voor de grote diversiteit”, verduidelijkt Jos. Voorlopig zijn op de donderdagen 8, 15 en 22 april, 20 en 27 mei, 3, 10, 17 en 24 juni de beweegcarrousel activiteiten gepland.

Op deze negen donderdagen zijn de buurtsport- en cultuurcoaches van Actief Winterswijk te vinden op één van de drie sportcomplexen: Sportpark Jaspers, ‘t Huitinkveld en De Hunenbulten. Zij worden bij de activiteiten ondersteund door de studenten van de opleiding Sport en Beweging van het Graafschap College. Eerste jaar Graafschap studenten kunnen tijdens Actief XXL hun maatschappelijke stage vervullen.

“Per dag bieden we zes onderdelen aan. Dat kunnen sporten zijn, maar er is ook aandacht voor cultuur, creativiteit, muziek, dans en spel”, aldus Mekkes. “Het hoeft niet zo te zijn dat we gaan voetballen, omdat we toevallig op een voetbalveld staan. We spelen bijvoorbeeld ook levend ganzenbord, of Stratego”, licht Jos een tipje van de sluier op. “Het aanbod zal zeer divers zijn, zodat we een grote groep mensen aanspreken. Plezier staat hierbij voorop en we zorgen er voor dat deelname zo laagdrempelig mogelijk is. Meedoen is dan ook gratis en men hoeft zich niet vooraf aan te melden.”

De aftrap is 8 april op Sportpark Jaspers, een week later zijn de activiteiten op ‘t Huitinkveld en de week daarop op De Hunenbulten. Jos: “Zo rouleren we, om de inwoners vanuit verschillenden wijken goed te bereiken en een tof aanbod te bieden. Het is dus de bedoeling zo veel mogelijk doelgroepen kennis te laten maken met cultuur- en beweegactiviteiten.

Zo veel
mogelijk
doelgroepen
kennis laten
maken met
cultuur- en
beweegactiviteiten


“Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat we een keer op de volleybalvelden te vinden zijn, om maar wat te noemen, of op ‘t Huininkveld te gaan klimmen.” Het programma start op de genoemde donderdagen met van 9 tot 10 activiteiten voor Unieke Sporters, zoals mensen met een beperking. Van 11 tot 12 kunnen Nieuwkomers en jong Volwassenen in de leeftijd van 18 tot en met 27 jaar meedoen op de sportparken. Tussen 13 en 14 uur mogen 55-plussers in beweging komen en de Jeugd van 6 tot en met 12 jaar mag tussen 15 en 16 uur aan de bak. Op het programma staan zes onderdelen genoemd: Sports 4 All: sport oriëntatie. De bal is rond: balspelen. Try Out Sports: trendsporten. Bordspel XXL: levensgroot. All in the Game: straatspelen. Rondje Cultuur: muziek, dans en creatief. “Actief XXL is een pilot”, legt de coördinator buurtsportcoach uit. “Als dit goed bevalt, willen we de beweegcarrousel uiteindelijk structureel aanbieden.”

Uiteraard dienen deelnemers zich te houden aan de RIVM richtlijnen. “Tot 27 jaar mag er weer buiten gesport worden in groepen. Mensen die ouder zijn mogen in groepen van vier met anderhalve meter afstand meedoen”, verduidelijkt Jos. “Uiteraard wordt er op toegezien dat de regels nageleefd worden. Maar op de sportparken is dusdanig veel ruimte dat we ons prima aan de geldende richtlijnen kunnen houden. En ouders moeten hun kinderen brengen en weer vertrekken. Ook dat wordt in de gaten gehouden.”

Wie meer wil weten of zich toch aan wil melden kan een kijkje nemen op de website www.actiefwinterswijk.nl, of via sociale media kanalen.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden