De overhandiging van de buurt-AED in de Kortestraat, van links naar rechts, initiatiefnemer Richard Oberink, Johan G. Esendam, voorzitter Hart4Winterswijk en Johnny Lens waar de AED hangt. Foto: Wim Kos.
De overhandiging van de buurt-AED in de Kortestraat, van links naar rechts, initiatiefnemer Richard Oberink, Johan G. Esendam, voorzitter Hart4Winterswijk en Johnny Lens waar de AED hangt. Foto: Wim Kos.

Kortestraat na inzamelingsactie nu ook HARTveilig!

WINTERSWIJK - Na een inzamelingsactie is bij de familie Lens aan de Kortestraat 28 een Automatische Externe Defibrillator (AED) geïnstalleerd. Initiatiefnemer voor de inzamelingsactie Richard Oberink: “Iemand in onze straat is vorig jaar aan een hartstilstand overleden. Dat was de directe aanleiding om een inzamelingsactie op te starten. Bewoners hebben spontaan bijgedragen in de aanschaf van de AED die hangt in een geklimatiseerde AED-kast beveiligd met een pincode. De AED is aangemeld bij het landelijke oproepsysteem van HartslagNu, wat gekoppeld is aan de regionale meldkamer van 112. Slachtoffers van een hartstilstand kunnen nu binnen de cruciale tijd van 6 minuten worden gereanimeerd.”

Voorlichting buurtbewoners
Johan G. Esendam, voorzitter Stichting Hart4Winterswijk: “Na het plaatsen van een buurt-AED houden wij altijd een voorlichtingsavond voor de buurt. Wat kunt je doen als iemand in jouw buurt een hartstilstand krijgt? Hoe verloopt de melding en procedure van een hartstilstand bij de meldkamer van 112? Zijn er voldoende mensen in de buurt die kunnen reanimeren en de AED kunnen bedienen? Hoe werkt de AED? Kan ik leren reanimeren? Waar kan ik mij opgeven voor een reanimatiecursus? Helaas is dat door de corona-epidemie momenteel niet mogelijk. In plaats van een voorlichtingsavond ontvangen alle buurtbewoners een informatie flyer in de brievenbus.”

Leer reanimeren
Esendam verder: “Met alleen een buurt-AED zijn we er nog niet. Er moeten ook voldoende mensen zijn die kunnen reanimeren en de AED kunnen bedienen. Als Reanimatiepartner van de Nederlandse Hartstichting, wil Hart4Winterswijk het volgen van een reanimatiecursus bij de Winterswijkse bevolking stimuleren en coördineren. De BLS/AED-cursussen worden gegeven door gecertificeerde instructeurs van de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR). In één avond leer je reanimeren en een AED bedienen. Aanmelden voor een BLS/AED-cursus kan via onze website https://hart4winterswijk.nl/leer-reanimeren/ Helaas zijn de cursussen door de corona-epidemie tot nader order uitgesteld. Zodra het geven van cursussen door de NRR weer zijn toegestaan, krijgt men automatisch bericht.”


hart4winterswijk.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden