Wessel Grevers startte zijn bedrijf Clearswim. Foto: PR
Wessel Grevers startte zijn bedrijf Clearswim. Foto: PR

Winterswijkse tiener ziet kansen in zwembril op sterkte

WINTERSWIJK - De zeventienjarige Winterswijker Wessel Grevers is een ondernemend type. Op zijn vijftiende werd hij, geïnspireerd door de aanschaf van een huisdier, actief in de dierverzorging. In augustus startte hij een webshop in zwembrillen op sterkte. "Het is fijn als zwemmer goed zicht om je heen te hebben,” vertelt Wessel. "Voor kinderen en mensen met een verstandelijke beperking kan het veel frustratie voorkomen.”

Door Sander Damen

Het was tijdens een stage die hij volgde voor zijn opleiding voor Junior Account Manager aan het Graafschap College dat hij op het idee kwam in de zwembrillen op strekte gaan handelen.

Wedstrijdzwemmen
Tijdens die stage kwam hij in aanraking met iemand die aangaf dat er zo weinig aanbieders van zwembrillen op sterkte zijn. Wessel, die in het verleden ook aan wedstrijdzwemmen deed, zag kansen en besloot onderzoek te gaan doen naar leveranciers van zwembrillen. "Ik vind ondernemen gewoon leuk, daarom pikte ik het op”, licht Wessel, die de Junior Accountmanagementopleiding aan het Graafschap College volgt, toe. "Het was geen opdracht van school of zo. Het is wel een commerciële opleiding, dus het past er wel bij.”

Zelf gefinancierd
Wessel merkte tijdens zijn onderzoek dat er niet veel leveranciers van zwembrillen op sterkte zijn. Hij deed zijn onderzoek vooral uit belangstelling en ondernemerszin. "Ik heb vroeger wel aan wedstrijdzwemmen gedaan, dat helpt wel”, licht hij toe. "Goed zicht is voor zwemmers belangrijk.”

Na een periode van onderzoek vond hij een leverancier die aan zijn eisen voldeed en kocht een partij zwembrillen en losse geslepen glazen in. "Mensen die aan een oog bijvoorbeeld -2 en aan het andere -2,5 hebben, krijgen dan precies de goede bril,” legt Wessel uit. "Ik heb alles zelf gefinancierd, omdat ik veel vertrouwen in het product heb. De lenzen zijn er in sterktes variërend van -2 tot -8. Er bestaan ook wel positieve lenzen, maar ik verkoop die niet, omdat ik me afvraag of dat wel zin heeft. Juist voor bijzienden heeft de bril een voordeel. Als je zwemt, wil je vooruit en om je heen kunnen kijken. Zien of er obstakels zijn of kinderen die je baan doorkruisen.”

Timing
Qua timing kwam de introductie van zijn bedrijf, dat de naam Clearswim kreeg, ongelukkig. "Het helpt niet echt dat er nu corona is en alle zwembaden gesloten”, aldus Wessel. "Ik verwacht dat de vraag als de buitenzwembaden weer open gaan, gaat pieken. Het is nu sowieso niet de beste tijd voor dit product.” Om daar aan toe te voegen: "Hét perfecte moment om een bedrijf te starten bestaat volgens mij niet, succes behaal je met hard werken.”

Wessel verkoopt de brillen via een webshop die hij zelf bouwde. Voor de lockdown inging heeft hij contact gehad met diverse zwembaden in Winterswijk en binnen en buiten de regio. "Ik heb veel positieve reacties ontvangen,” vertelt hij. "Ik kreeg niet alleen goede reacties van brildragers die graag zwemmen, maar ook van organisaties die zwemles geven. Een bril op sterkte blijkt vooral voor kinderen en mensen met een verstandelijke beperking van belang te zijn. Als je niet goed kan zien tijdens de zwemles is dat verre van optimaal wat tot frustratie kan leiden.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden