Eerste boekje van serie over Winterswijks erfgoed

'De middeleeuwse wortels van Winterswijk’

WINTERSWIJK - ‘De middeleeuwse wortels van Winterswijk’ is de titel van het erfgoedboekje van de gemeente Winterswijk en Vereniging Monumentenbelangen. Het is het eerste deel in een reeks van erfgoedboekjes met het doel de cultuurhistorische rijkdom van Winterswijk te delen met een breed publiek. Luuk Keunen heeft dit boekje geschreven.

Wethouder Henk Jan Tannemaat: ”Erfgoed zorgt ervoor dat we ons verbonden voelen met onze eigen omgeving. Het zegt wie we waren en wie we zijn en is een inspiratiebron voor nieuwe ontwikkelingen. Daarnaast is erfgoed belangrijk voor een aantrekkelijk centrum en toerisme. Het erfgoed bepaalt Winterswijk zoals het nu is en we vinden het belangrijk om dit te behouden en door te geven. De serie erfgoedboekjes kan daar een grote bijdrage aan leveren. Ik hoop dat er nog vele mogen volgen.”

Hans Donderwinkel, voorzitter van Monumentenbelangen Winterswijk: “Het is fijn dat onze samenwerking met de gemeente ook in deze vorm tot uitdrukking komt. We werken al samen aan het onderhoud van de oude begraafplaats aan de Singelweg, de naastgelegen boomgaard, de pomp op de Markt en de Ten Houtenbank. Ook de uitgave van de Cultuurhistorische atlas Winterswijk is een fraai product van onze samenwerking.”

Erfgoed toegankelijk maken
Winterswijk is rijk aan cultuurhistorische waarden. Veel informatie over die waarden staat in moeilijk leesbare rapporten. Met de erfgoedreeks wil de gemeente Winterswijk die berg aan informatie op een aantrekkelijke manier delen met iedereen die geïnteresseerd is in Winterswijk, haar vele erfgoed en haar rijke geschiedenis.

Middeleeuwse geschiedenis ontrafeld
De eerste uitgave in de reeks draagt de titel ‘De middeleeuwse wortels van Winterswijk’. Het boekje schetst een beeld van middeleeuws Winterswijk. Hoe zag de dorpskern er op verschillende momenten in die tijd uit? Wie speelden een belangrijke rol in de veranderingen? Zijn er vergelijkbare plaatsen in de Achterhoek en Westfalen? En misschien wel de belangrijkste vraag: hoe ontstond het dorp met de Jacobskerk zoals we dat nu nog kennen?

Auteur
De schrijver van het boekje Luuk Keunen, is historisch-geograaf, senior-projectleider bij onderzoeks- en adviesbureau RAAP, regio Oost-Nederland èn lid van de Adviescommissie Cultuurhistorie Winterswijk. Luuk Keunen heeft zich op verzoek van de gemeente de afgelopen jaren verdiept in de middeleeuwse geschiedenis van het dorp. De resultaten daarvan zijn vastgelegd in het dikke rapport ‘Mauritius aan de Whemerbeek’. De belangrijkste informatie daaruit is opgeschreven in het erfgoedboekje. Dit boekje is tot stand gekomen is in samenwerking met Vereniging Monumentenbelangen Winterswijk.

Het eerste deel in een erfgoedreeks
‘De middeleeuwse wortels van Winterswijk’ is de eerste uitgave in een reeks, de ‘Erfgoedreeks Winterswijk’. Het is de bedoeling dat er elk jaar in november een nieuwe uitgave volgt. Het onderwerp voor volgend jaar is de geologische rijkdom van Winterswijk. Onderwerpen voor de jaren daarna zijn onder andere architectuur in Winterswijk, havezaten, klei voor potten en bakstenen, beken en watermolens, landweren en andere verdedigingswerken.

Te koop
Het boekje ‘De middeleeuwse wortels van Winterswijk’ is vanaf vrijdag 13 november voor 9,95 euro te koop in de Winterswijkse boekhandels.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden