Rond 13.30 uur werd de grote steen eindelijk opgetild. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Rond 13.30 uur werd de grote steen eindelijk opgetild. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Grote steen bij oude raadhuis verplaatst

Algemeen

Zwerfkei krijgt nieuwe plek in het Vrijheidspark

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – De grote steen naast het oude raadhuis is verplaatst. Rondom het raadhuis wordt druk gewerkt aan realisatie van het Vrijheidspark. Dat wordt een park met veel groen met aan de rand de parkeerplaatsen van de Jeugdkerkstraat. De zwerfkei, die ooit de grootste steen van Nederland was, krijgt daarbij een nieuwe plek. Op woensdag 28 oktober is de 23 ton zware kei verplaatst.

Verplaatsing trekt veel bekijks
De voorbereiding van de verplaatsing begon bijtijds. Rond negen uur kwam wethouder Henk Jan Tannemaat al even kijken naar de voortgang van de werkzaamheden. In de uren daarna kwamen vele Winterswijkers even kijken. De kijkers moesten even geduld hebben. Eerst werd de steen rond 13.00 uur omver geduwd en kwam die in een zandbed terecht. Daarna werd rond 13.30 uur de kei eindelijk opgetild door een hoogwerker en op een aanhangwagen gelegd. Daarna werd de steen verplaatst naar een plek elders in het Vrijheidspark.

Landijs bracht de steen naar Winterswijk
De grote steen werd in december 1984 gevonden in een akker in Meddo. De omtrek van de kei was ongeveer elf meter en het gewicht werd op 23 ton geschat. De steen heeft tijdens de derde ijstijd, de enige ijstijd waarbij de gletsjers tot halverwege Nederland reikten, Meddo bereikt. De steen komt uit de omgeving van Växjö in Zuid-Zweden. Hemelsbreed is dat ongeveer 900 kilometer van Winterswijk. Vele jaren was de kei de grootste van Nederland, maar later is in Groningen een iets grotere gevonden. De steen werd door het grondbedrijf van Wezel van Meddo naar de plek bij het raadhuis gebracht.

Kleine zwerfstenen gaan mee
Aan de voet van de grootste steen van Winterswijk waren tot vandaag allerlei kleine zwerfkeien te zien. Al deze verschillende soorten gesteente konden gevonden worden in de omgeving van Winterswijk. De keitjes waren voorzien van een nummer. In het raadhuis was ooit een lijst te krijgen, waarop de namen van die keitjes waren te vinden. Wethouder Tannemaat wil dat in ere herstellen. De steentjes gaan mee naar de nieuwe plek van de kei.

Urenlange voorbereidingen voor de verplaatsing. Foto: Bernhard Harfsterkamp
De grote steen valt. Foto: Bernhard Harfsterkamp
De steen ligt. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Wethouder Tannemaat was al bijtijds aanwezig om de werkzaamheden te volgen. Foto: Bernhard Harfsterkamp
De grote steen ligt op een oplegger en kan naar de nieuwe plek gebracht worden. Foto: Bernhard Harfsterkamp
In 1984 werd de kei geplaatst door de firma van Wezel. Foto: Peter Rhebergen
In 1984 werd de kei geplaatst door de firma van Wezel. Foto: Peter Rhebergen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant