Van links naar rechts: Angelo Francees, Glendynis Quarton, Peter-Quinn Schoop, Ryan Richardson en Rulian Emerenciana, op de voorgrond Paul Munster. Foto: Ludwig Tlohrehg
Van links naar rechts: Angelo Francees, Glendynis Quarton, Peter-Quinn Schoop, Ryan Richardson en Rulian Emerenciana, op de voorgrond Paul Munster. Foto: Ludwig Tlohrehg

Winterswijker leidt data analisten op in de Caribbean

Algemeen

Geslaagden krijgen allen een vaste aanstelling

Door Verona Westera

WINTERSWIJK - Paul Munster en zijn vrouw Conny moeten nog even acclimatiseren. "Ik heb dikke sjaals om niet verkouden te worden", lacht Paul. Eind augustus kwamen zij terug in Nederland vanaf Bonaire. Daar verbleven zijn vanaf oktober 2016. Paul begeleidde daar 5 jongeren in een werkleertraject. De deelnemers aan dit traject ontvingen onlangs hun I-Bida certificaat en zijn nu opgeleid tot data analist. Zij kunnen nu zelfstandig functioneren.

I-Bida staat voor i(nteractief) BES Informatie en Data Analisten. Bida is ook Papiaments en betekent leven/ontwikkelen. BES zijn Bonaire Sint Eustatius en Saba. Bijzondere gemeenten van Nederland.

Paul werkt bij de Belastingdienst afdeling grote ondernemingen in Arnhem. Vanuit het Ministerie van Financiën kwam de vraag of Paul het zag zitten om een traject op te zetten op Bonaire voor de Belastingdienst Caribisch Nederland. "In een split second heb ik de beslissing genomen", vertelt Paul. "Daarna moest ik natuurlijk nog met mijn vrouw overleggen, maar die wilde graag mee."

In een split
second heb
ik de beslissing
genomen


"Het lijkt best erg aantrekkelijk natuurlijk om naar het Caribisch gebied te verhuizen. Het is daar ongeveer 360 dagen per jaar rond de 33 graden met een wind van kracht 4 of 5 en af en toe een tropische regenbui. Dat is heerlijk, maar dan wel als je vakantie hebt. Ik moest gewoon hard werken, binnen op het kantoor van de Belastingdienst."
Paul moest het werkleertraject vanaf nul opbouwen. "Er zijn geen HBO opleidingen te volgen op het eiland. Ik begon met het screenen van de 80 mensen die zich hadden aangemeld voor de opleiding. Uiteindelijk zijn zes mensen gestart aan de opleiding. Een deelnemer is vroegtijdig afgehaakt, omdat ze in Nederland kon gaan studeren. De andere vijf hebben nu hun opleiding goed afgerond. Daar ben ik heel trots op", laat de Winterswijker weten.
De deelnemers waren: Glendynis Quarton, Rulian Emerenciana, Angelo Francees, Peter-Quinn Schoop en Ryan Richardson. Het was voor de studenten 'learning by doing'. "We zijn gestart met echte opdrachten. Dat was voor mij in het begin natuurlijk hard werken, want de deelnemers moesten alles nog leren. Maar ze hebben dus geleerd in de praktijk", vertelt Paul. "De opleiding was echter niet alleen gericht op data analyse, maar ook op de persoonlijk ontwikkeling van de deelnemers. Er was aandacht voor goede communicatie, maar ook voor privacy en het belang van netwerken. Deze opleiding is bedoeld om relevante banen te creëren voor de lokale bevolking, waarbij ze niet afhankelijk blijven van Nederlanders die telkens over moeten komen. Dit vakgebied was nog niet ontwikkeld op de eilanden. Nu is er met de aanstelling van de data analisten iets structureels neergezet."

Relevante
banen
creëren voor
de lokale
bevolking


De opleiding is tot stand gekomen door een samenwerking van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Zorg en Jeugd Caribisch Nederland, Openbaar Lichaam Bonaire, Shared Service Organisatie Caribisch Nederland en de Belastingdienst Caribisch Nederland. "Het mooie is dat ze alle vijf een vaste aanstelling hebben gekregen bij een van de samenwerkingspartners", glundert de trotse Paul.

Wat Paul nu gaat doen? "Ik heb nu eerst ontschepingsverlof, zoals dat wordt genoemd. Daarna ga ik gewoon weer aan de slag in Arnhem in mijn oude functie. Daarbij ben ik dan ook nog docent binnen de opleidingen van de Belastingdienst en natuurlijk ondersteun ik nog mijn studenten in het Caribisch gebied voor zolang dat nodig is." Mocht er weer een functie beschikbaar komen in het Caribisch gebied, dan twijfelt Paul geen moment.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant