Marlijn Grievink schept met plezier een lekker ijsje voor de vele klanten. Foto: Han van de Laar
Marlijn Grievink schept met plezier een lekker ijsje voor de vele klanten. Foto: Han van de Laar

Het toerisme in Winterswijk bloeit weer

Algemeen

WINTERSWIJK - Het is druk in Winterswijk. Toeristen weten de plaats in het meest oostelijke puntje van de Achterhoek goed te vinden. Naast het natuurschoon van het Nationaal Landschap en het bruisende centrum is er meer te doen in, en vooral om Winterswijk. Deze zomer maken onze correspondenten een uitje en spreken toeristen en/of organisaties over de Winterswijkse attracties en mogelijkheden. Deze week: Rina te Winkel van ijsboerderij Clara Bella en Gea Tolkamp van theetuin De Wacht.

Door Han van de Laar

Ambachtelijk boerenijs van Clara Bella in trek

Dat Winterswijk veel te bieden heeft, is inmiddels bekend. Eén van de ‘attracties’ is de ijsboerderij Clara Bella. Deze wordt gerund door Rina te Winkel en haar dochter Elleke. Rina: “We doen dit inmiddels voor het vierde jaar en het is drukker dan ooit. Zelfs tijdens de gedeeltelijke lockdown was het hier druk. We hadden een ijsdrive gecreëerd. Vanuit de auto kon men contactloos ijsjes bestellen. Daar werd veel gebruik van gemaakt. Het terras was tijdens de lockdown overigens wel gesloten. Men moest elders een plekje zoeken om het ijsje op te eten.”

Maar er is meer dan ijs. Op het melkveebedrijf Te Winkel is ook een zelfbedieningswinkel. Daar kan men onder meer terecht voor verse eieren, honing, kaas, meel, aardappelen en aardbeien. Alles komt van de eigen boerderij of nabijgelegen boerenbedrijven. Het Clara Bella ijs, verpakt in bakjes, is overigens van medio maart tot eind oktober verkrijgbaar.

IJsmachine
Rond 1925 is Bram te Winkel op de boerderij begonnen en sinds die tijd is het een familiebedrijf met melkkoeien. Inmiddels boert de vierde generatie op Smalbraak Nieuwhuis, zoals de boerderij heet. In 2013 werd begonnen met het winkeltje. Daarvoor werd een eierautomaat gekocht. Vier jaar geleden kwamen daar de ijsmachines bij. Rina: “We konden deze overnemen en zijn zo met onze eerste ijsjes begonnen. Inmiddels hebben we veertien verschillende smaken, leveren aan diverse bedrijven en horecaondernemers en verkopen veel hier op het terras. We hebben dit jaar al meer verkocht dan de voorgaande jaren om deze tijd. We beginnen met ijsverkoop rond Pasen tot na de herfstvakantie. Zomers, bij mooi weer, zijn we iedere dag geopend.”

Gepasteuriseerde melk
“In Winterswijk zijn wij de enige die het predicaat ‘boerenijs’ dragen. Het is een ambachtelijk product, dat aan veel normen moet voldoen. We doen veel handmatig, zoals het zelf samenstellen van de ijsmix van de rauwe melk van de koeien. Deze wordt gepasteuriseerd en laten we een nacht rijpen op een temperatuur van ongeveer 4 graden. Daarna worden er in de ijsmachine de ingrediënten aan toegevoegd voor de verschillenden smaken. Clara Bella is te vinden aan de Vredenseweg 174. De zelfbedieningswinkel is dagelijks geopend van 7.00 tot 23.00 uur. De ijssalon bij mooi weer. Zie ook www.boerderijtewinkel.nl of Facebook.

Theetuin De Wacht: pleisterplaats met zelfbediening

Gea en Bert Tolkamp uit Corle zijn de trotse eigenaren van Theetuin De Wacht. Gea: “Vroeger was dit het kalverenweitje, maar inmiddels is het een sfeervolle theetuin geworden met verrassend leuke kunstvoorwerpen binnen en buiten met mooie plekjes om te zitten. Hier kan genoten worden van een drankje met een lekker stukje taart. Het is inmiddels zeven jaar geleden dat ik besloot om dit om te toveren tot theetuin. Per dag gaan er meerdere zelfgemaakte taarten doorheen. Zomers zijn het echt de frisse taarten, zoals kwark. Alle ingrediënten en het seizoensfruit komen van eigen erf of uit de buurt.”

‘Gastvrij
genieten in de
tuin van de
boer’


Zelfbediening
Het is helemaal zelfbediening. In de keuken mag vanwege het coronavirus maar een stel tegelijk zijn om een versnapering te halen. Gea: “Mijn man, kinderen of ik zijn altijd wel in de buurt als er vragen zijn. Bezoekers doen keurig het geld in het bakje of schrijven het op een daarvoor bestemd kaartje en maken dan het geld over. Eigenlijk gaat het altijd goed. Er zijn overigens ook eieren en honing te koop.” De Wacht maakt onderdeel uit van diverse fiets- en wandelroutes en is gelegen bij knooppunt 18 naast het Lindenaboretum aan de Meekmolenweg 6.

Pleisterplaats De Wochte
Het is eigenlijk al een hele oude pleisterplaats en komt zelfs al voor in de kronieken van ’t Stift uit Vreden. Toen heette het hier nog De Wochte of De Wogte. De Wacht is een afgeleide daarvan. Bezoekers die destijds naar Winterswijk gingen, konden hier overnachten en een maaltijd tot zich nemen. Ook de paarden konden weer op krachten komen. De vervolgreis duurde dan niet lang meer.

Fietsvakantie
Een echtpaar uit Soest is voor de vierde keer op fietsvakantie in Winterswijk. “We komen altijd even hier en gaan gezellig bij de vijver zitten, als er plaats is, waar we de goudvissen zien zwemmen. Het is hier erg mooi en daarginds in het zwembad (wijst richting De Twee Bruggen) is het voor ons veel te druk. Hier komen we graag.” De Wacht is zomers zeven dagen in de week geopend van 10.00 tot ongeveer 20.00 uur, bij mooi weer langer. Groepen dienen zich vooraf even te melden, dat kan via 06 53586965 of theetuindewacht.nl.

Gea in de keuken van de Wacht met een heerlijke taart. Op de achtergrond de door haar gemaakte schilderijen. Foto: Han van de Laar

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant