Het toerisme bloeit: weer drukte op de camping
Lisanne Helder bij de receptie van Sevink Molen. Foto: Han van de Laar
Lisanne Helder bij de receptie van Sevink Molen. Foto: Han van de Laar

Het toerisme bloeit: weer drukte op de camping

WINTERSWIJK - Het is druk in Winterswijk. Toeristen weten de plaats in het meest oostelijke puntje van de Achterhoek goed te vinden. Naast het natuurschoon van het Nationaal Landschap en het bruisende centrum is er meer te doen in, en vooral om Winterswijk. Deze zomer maken onze correspondenten een uitje en spreken toeristen en/of organisaties over de Winterswijkse attracties en mogelijkheden. Deze week: Jan van der Heide van camping Vreehorst en Lisanne Helder van camping Sevink Molen.

Door Han van de Laar

‘Iedereen heeft binnenkort op de Vreehorst zijn eigen sanitair’
“Het was wel flink schrikken, medio maart, toen zo’n beetje alles op slot ging”, geeft Jan van der Heide, eigenaar van camping Vreehorst aan. Vanaf de eerste berichten over het corona-virus liep het aantal boekingen snel terug. Later stopte het helemaal. We schrokken ons een hoedje. Gelukkig ligt dat inmiddels achter ons en momenteel draaien we weer als vanouds. Vanaf juli is het weer 'business as usual. Nu maar hopen dat het zo blijft.”

In de eerste maanden na de gedeeltelijke lockdown waren er geen gasten. Vanaf 18 mei mochten er weer gasten kamperen die ‘zelfvoorzienend’ waren. Met als gevolg dat er vooral toeristen met campers kwamen. Daarnaast konden ook huisjes worden verhuurd met eigen sanitair. Door de aangekondigde versoepelingen namen de boekingen weer snel toe. De gemeente steunt de recreatiebedrijven. Zo is er een campagne gestart om Winterswijk te promoten en is er uitstel van betaling van de toeristenbelasting.

DuoStay
De crisis bracht Jan wel op een idee. De plaatsen met privé-sanitair mochten wel doordraaien en om zich niet nogmaals te laten verrassen is er samen met zwager Joost Nijensteen besloten om een bedrijf op te richten, DuoStay, om deze huisjes zelf te produceren. Deze gebouwtjes zijn gekoppelde ruimtes met elk een eigen douche, toilet en wastafel. Voor twee kampeerplaatsen is er één dubbele unit, met links en rechts een gescheiden entree.

Jan: “Er zijn meer voordelen. Ieder houdt de eigen unit schoon. Wij doen dat uiteraard nog extra bij vertrek van de huurders. We verwachten ook dat boekingen toenemen. Men vindt het een fijn idee om over een eigen toilet en douche te kunnen beschikken. We hebben veel positieve reacties van toeristen gehad en van collega’s. Er is veel interesse voor een DuoStay. Vanaf augustus, uiterlijk september, willen we ze gaan leveren. Daar hebben we al een bedrijf voor. Die krijgen de materialen aangeleverd en assembleren ze. Met een vrachtwagen voor het transport en een vorkheftruc worden ze op de goede plaats gezet.”

Informatiepunt
Verder gaat de receptie in de huidige vorm verdwijnen. Er komt een informatiepunt, vergelijkbaar met de nieuwe VVV. De receptionisten worden gastvrouwen en de toerist kan dan zelf inchecken. Andere plannen zijn voor nu even geparkeerd maar Jan ziet de toekomst vol vertrouwen tegemoet.

Drukker dan ooit op Sevink Molen
Drie jaar geleden hebben Robbert en Lisanne Helder de camping overgenomen van (schoon)ouders Henk en Marjon Helder. Henk en Marjon legden zich verder toe op het horecagedeelte en de speelvoorzieningen, zoals het overdekte avonturenpark. Lisanne en Robbert hebben aan de camping een flinke boost gegeven. Ook bij Sevink Molen wordt het huidige beeld bevestigd, het toerisme bloeit weer. De campings zijn als vanouds in trek.

Zelfvoorzienend
Lisanne: “De aankondiging en vervolgens de beperkingen met betrekking tot het coronavirus half maart sloegen in als een bom. We dachten: 'daar gaat het seizoen en wellicht wel het hele jaar'. Er waren veel annuleringen, reserveringen werden omgezet. Gelukkig viel het vanaf half mei weer mee, toen werden er versoepelingen aangekondigd en kwamen er meer mogelijkheden. Als eerste kwamen de campers terug. Die zijn in de regel zelfvoorzienend. Daarnaast beschikken we over diverse privé-sanitair- en safaritenten, die werden ook goed verhuurd. Afgelopen winter is er nog extra sanitair aangelegd. Dat kwam nu goed van pas.”

Na de persconferentie van premier Rutte half mei liep het meteen weer storm. Via de mail en de telefoon kwamen de reserveringen binnen. Het hoogseizoen is helemaal bezet. Daar komt ook bij dat veel voorzieningen weer geopend zijn, zoals de musea, winkels en de horeca. Inmiddels zit de camping, die het hele jaar geopend is, ook weer vol. Naar schatting met zo’n vijftig procent Duitsers en vijftig procent Nederlanders. Met alle mogelijkheden hoeft niemand zich overigens te vervelen.

Plannen
Lisanne: “Onze gasten komen ook uit steden waar ze bijvoorbeeld in een flatje wonen. Hier op de camping hebben ze meer ruimte en is het ook makkelijker om de anderhalve meter afstand in acht te nemen. We blijven investeren en hopen in de toekomst nog wat richting het Hilgelo te kunnen uitbreiden. De vraag is er naar. Kortom: we hebben nog plannen genoeg.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden