Gienne te Gronde heet iedereen van harte welkom in Winterswijk. Foto: Han van de Laar
Gienne te Gronde heet iedereen van harte welkom in Winterswijk. Foto: Han van de Laar

Toerisme bloeit weer volop

Algemeen

‘Meeste voorzieningen functioneren als vanouds’

WINTERSWIJK - “Het was wel een hele spannende periode. Door de gedeeltelijke lockdown en de beperkingen vanwege het corona-virus hebben we een periode van weinig toerisme achter de rug”, geeft Gienne te Gronde, vestigingsleider van de VVV Winterswijk, aan. “Maar gelukkig is daar verandering in gekomen! Bezoekers weten Winterswijk weer goed te vinden.”

Door Han van de Laar

Het was zo mooi gepland. De afgelopen winter en het begin van het voorjaar werd er hard gewerkt aan het VVV Inspiratiepunt waar toeristische en praktische informatie wordt verstrekt. Bezoekers kunnen in de prachtig verbouwde ruimte in het Oude Raadhuis de informatie zowel digitaal als op papier bekijken en bijvoorbeeld even een plattegrond uitrollen op de grote tafel in het midden van de ruimte. Gienne: “Dat alles maakt onze VVV tot een echt inspiratiepunt. Dat geldt ook voor de boodschap die we de bezoekers meegeven. Een paar dagen tot een weekje Winterswijk is eigenlijk aan de korte kant. Natuurlijk is iedereen welkom hoe lang of kort het verblijf ook is, maar zo’n twee tot drie weken uittrekken om hier heerlijk te genieten, is het (terug) komen echt wel waard!”

Rust en ruimte
Zeker mensen die voor rust en ruimte kiezen, zijn hier prima op hun plek. Dat alles kan worden afgewisseld met een leuk centrum met veel mooie winkels en een verrassend veelzijdige horeca. Daarnaast natuurlijk de musea, zoals Villa Mondriaan, De Wereld van Wenters en Transit Oost. Maar ook de excursies zijn weer hervat. Winterswijk is dan ook verrassend veelzijdig te noemen. Zo kan men een begeleide wandelexcursie in de steengroeve houden. Ook een dorpswandeling maken met een gids, een georganiseerde fietstocht door het buitengebied of zich laten rondleiden door de synagoge. Voor al die excursies is weer veel belangstelling. Aanmelden kan bij het VVV Inspiratiepunt. Daarnaast komen er ook steeds meer attracties bij, zoals Wild Kiek’n. Dat is een safaritocht met elektrische buggy’s door het buitengebied, op zoek naar reeën en andere dieren. Ook Theater Astoria, dat geheel in Art Deco stijl is gerenoveerd en ingericht, heeft per 1 juli de deuren voor bezoekers open gezet. Het is ongetwijfeld één van de mooiere gebouwen van Winterswijk.

Wandelgemeente
Gienne: “We hebben de opening van het inspiratiepunt niet zo kunnen vieren als we voor ogen hadden, maar vanaf 18 mei zijn we halve dagen open gegaan. Tot 1 juli hebben we al 1700 bezoekers over de vloer gehad. Soms wel honderd op een middag. Het loopt echt weer storm. Inmiddels zijn we zes dagen per week hele dagen open. En dat het hele jaar door. We hebben zo’n 18 goede en betrokken vrijwilligers, die per toerbeurt worden ingezet. Ze geven de toeristen zoveel nuttige ‘bagage en inspiratie’ mee, dat men met veel plezier weer op pad gaat. De campings, groot en klein, zitten ook weer zo goed als vol. Evenals de hotels, B&B’s etc. Alleen de grote groepsaccommodaties die niet in meerdere vakantiewoningen kunnen worden gesplitst hebben het nog moeilijk. Dat is voor hen een hard gelag. Je hoort uit gesprekken met bezoekers dat er nu ook veel toeristen uit Nederland komen, die anders naar het buitenland zouden gaan. Die blijven in eigen land en ontdekken hoe mooi en veelzijdig het hier is. Ook de zogenaamde ‘repeat- toeristen’, die hier al eerder hier zijn geweest, komen terug om bijvoorbeeld te wandelen of te fietsen. De wandelroutes vliegen de deur uit. Het gebied in en rondom Winterswijk is ideaal voor fietsers en wandelaars. We zijn dan ook trots op het feit dat we uitgeroepen zijn tot beste kleine fietsstad en wandelgemeente van het jaar 2020.”

Miljoen overnachtingen
Zelf denkt Gienne dat zodra de situatie weer normaal wordt en er geen nieuw uitbraak komt, er binnen een paar jaar wel een miljoen overnachtingen wordt gehaald. Toeristen en kampeerders zijn er eigenlijk het hele jaar door wel en er is ook voor 365 dagen per jaar voldoende afwisselend overnachtingsaanbod. Ook een aantal evenementen vindt dit najaar weer plaats. Zo is het Wandelweekend Winterswijk er op 2-3 en 4 oktober en kunnen hardlopers hun hart ophalen tijdens de Marathon Nationaal Landschap op 4 oktober. Het VVV Inspiratiepunt is te vinden in het Oude Raadhuis, Mevrouw Kuipers-Rietbergplein 1 in Winterswijk.


100procentwinterswijk.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant