Sportcentrum de Tuunte en tennisvelden worden bedrijventerrein. Foto: Bernhard Harfsterkap
Sportcentrum de Tuunte en tennisvelden worden bedrijventerrein. Foto: Bernhard Harfsterkap

Sportcentrum en tennishallen De Tuunte worden bedrijventerrein

Algemeen

Ruimte voor twee of drie kleine bedrijven

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - Achter de Gamma en naast de brandweerkazerne wordt een nieuw bedrijventerrein ontwikkeld van ruim één hectare groot. Tot voor kort stonden hier tennishallen. Het nog aanwezige sportcentrum zal worden afgebroken. De bouwgroep WAM-Van Duren zal het terrein samen met eigenaar Grebo Beheer herontwikkelen. Op de locatie kunnen bedrijven gevestigd worden, die afkomstig zijn van het bedrijventerrein Vèèneslat. Daar komt dan ruimte vrij voor de uitbreiding van andere bedrijven.

Ruimte zoeken voor uitbreiding van bedrijven
Willy Smit vertelt dat de bouwgroep al een jaar bezig is met de plannen voor deze locatie. De aanleiding was de aanpak die de gemeente bekend maakte om tegemoet te komen aan de uitbreidingsbehoefte van de Winterswijkse bedrijven. Uit twee onderzoeken was gebleken dat er daarvoor achttien hectare nodig is. Om dat te kunnen realiseren kozen burgemeester en wethouders voor een driesporenbeleid. Een bureau zou een onderzoek doen naar mogelijke nieuwe locaties voor een bedrijventerrein. Vorige week leidde dit tot besluit van B en W om hiervoor het Tuunterveld te kiezen. Daarnaast zouden de mogelijkheden voor HSF Logistics, steenfabriek de Vlijt en Obelink aan de Misterweg in combinatie met een robuuste ecologische verbindingszone bekeken worden. Voor Obelink werd intussen al vier hectare gevonden op het Arrisveld.

Doorschuiflocatie
Met het derde spoor wordt ruimte gezocht voor bedrijven binnen de bebouwde kom. Bedrijven die op de bedrijventerreinen Vèeneslat Noord en Zuid zitten kunnen worden verplaatst naar een andere plek, waar ze eventueel ook kunnen uitbreiden. Dat maakt ruimte vrij voor de achterblijvende bedrijven die willen uitbreiden. De gemeente kocht vorig jaar al het nog niet bebouwde deel van het stationsemplacement langs de Parallelweg. Een tweede doorschuiflocatie wordt nu de Tuunte. “Er is 1,1 hectare beschikbaar”, zegt Willy Smit. “Daar kunnen we twee tot drie kleine bedrijven herplaatsen.” Naast het terrein van de Grevers-Bongers-groep ligt ook nog een braakliggend terrein, dat eigendom van de gemeente is. Dat maakt onderdeel uit van de herontwikkelingslocatie. Smit benadrukt dat de plannen niets te maken met het onlangs uitgesproken faillissement van Sportcentrum De Tuunte. “Wij waren al vorig jaar in gesprek met de eigenaren.”

Niet slopen, maar oogsten
Het nieuwe bedrijventerrein is geschikt voor bedrijven tot in de categorie 3.2. Nu heeft het terrein de bestemming maatschappelijke doeleinden. Dat betekent dat de bestemming moet worden gewijzigd. Willy Smit verwacht dat hiervoor zeker een half jaar nodig. De bouwgroep gaat samen met de gemeente en de OWIN op zoek naar bedrijven, die interesse hebben voor het nieuwe terrein. “Wij hebben een faciliterende rol, maar hopen wel betrokken te worden bij de bouw.” De ontsluiting blijft zoals die nu is. De demontabele tennishallen zijn inmiddels overgenomen door een tentenverhuurbedrijf. Het sportcentrum wordt niet zomaar gesloopt. Zoveel mogelijk materialen hergebruiken is het uitgangspunt. Willy Smit spreekt dan ook liever over oogsten dan slopen.

Klein bedrijventerrein op plek van de Tuunte. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Ook braakliggend terrein van gemeente wordt onderdeel nieuwe bedrijventerrein. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant