Riek en Wim Heesen vieren briljanten huwelijk
Wim en Riek Heesen 65 jaar getrouwd. Foto: Verona Westera
Wim en Riek Heesen 65 jaar getrouwd. Foto: Verona Westera

Riek en Wim Heesen vieren briljanten huwelijk

WINTERSWIJK - 65 jaar delen ze al lief en leed. Riek (85) en Wim Heesen (90) vierden woensdag hun briljanten huwelijksfeest. Helaas niet zoals ze dat graag hadden gewild met een receptie voor vrienden, bekenden en buren, maar slechts met broers en zussen en de kinderen. Dan ook nog eens op diverse tijden en dagen. "Het is niet anders. We moeten voorzichtig zijn met de corona", vindt Wim. Het echtpaar ontving vele boeketten en planten en heel veel kaartjes. Riek: "Wij zijn er zo blij mee, prachtig. Iedereen bedankt."

Door Verona Westera

Wim en Riek ontmoetten elkaar 70 jaar geleden op de gym in Ratum. Op tweede pinksterdag waagde Wim de stap. Hij weet het nog goed. "We waren wezen dansen bij de Harmonie en fietsten naar huis." Riek: "Hij kwam naast me fietsen en vroeg of hij me naar huis mocht brengen. Dat vond ik toen wel goed. Ik was nog heel jong, 15 jaar", lacht Riek. Hij kwam uit Ratum, zij uit Henxel. Het stel kreeg verkering en trouwde vijf jaar later. Ze verhuisden naar de boerderij van een oom van Wim in Vragender, waar ze beiden meewerkten in het boerenbedrijf. Ze kregen daar drie kinderen. Wim volgde diverse opleidingen en ging aan de slag bij het veevoederbedrijf in Borculo, het huidige For Farmers. De twee jongste kinderen van het gezin Heesen werden in Borculo geboren waar Wim en Riek hun eigen woning hadden gekocht.
Riek werkte in de zorg en deed voornamelijk huishoudelijk werk. "Op mijn 52ste ben ik begonnen met een opleiding voor ouderenzorg. Ik kon altijd wel goed leren, maar ik had er voor gekozen om voor de kinderen te zorgen", vertelt Riek. "Vroeger op school hadden ze al voorspeld dat ik er spijt van zou krijgen als ik niet zou doorleren en dat is dus ook gebeurd."

Tijdens een vakantie met de kinderen bij camping Ten Hagen in Winterswijk begon het bij beiden een beetje te kriebelen om terug te keren naar hun geboortegrond. "We zagen tijdens onze fietstochtjes mooie plekjes", lacht Riek. Maar pas toen de kinderen de deur uit waren kochten Wim en Riek hun levensloopbestendige woning in Winterswijk.

Beiden zijn gestopt met werken toe ze zestig waren. "Ik was daar nog helemaal niet aan toe", weet Wim nog goed. Riek ging ook niet achter de geraniums zitten, maar ging als vrijwilliger aan de slag in de zorg. Wim leefde zich uit in de tuin. Rond het huis ligt een prachtige siertuin die ze samen onderhouden. "Dit jaar hebben we voor het eerst laten snoeien, we deden het altijd zelf", wijst Riek naar een kunstig geknipte groene afscheiding om de tuin. Verder bloeien er prachtige bloemen, waaronder veel rozen. "We hebben dan wel veel rozen, maar die 65 jaar gingen niet altijd over rozen", grapt Wim. "Elk huwelijk heeft wel pieken en dalen, dat is bij ons niet anders geweest", voegt Riek toe. "Het is belangrijk om niet alleen alles samen te doen, maar vooral ook eigen dingen blijven doen", onthult Wim een van de geheimen van hun gelukkige huwelijk. Zo is Wim bij de zang, doet hij aan klootschieten en zit hij bij de gym. Maar zijn allergrootste hobby is toch wel tuinieren. Naast de siertuin om het huis, heeft Wim ook nog eens twee groentetuinen. Daar gaat hij op de fiets naar toe. Met tuingereedschap en al op de pedalen. "En ik vind het ook niet altijd gezellig dat hij daar naar toe gaat", laat Riek weten. "Maar", zo realiseert ze zich. "Wim vindt het ook lang niet altijd leuk als ik zit te breien, of knutselen. Maar daar zegt hij dan ook niets van."

Riek is naast handwerken en knutselwerk ook nog eens erg druk met gym. Ze geeft namelijk les in senioren gymnastiek. En daar is ze behoorlijk fanatiek in. "Ze mogen voor de les kletsen en na de les, maar tijdens de les, moet er bewogen worden. Soms moet ik ze goed bij de les houden." Ze geeft op diverse locaties les, en ook voor Penta. "We hebben eigenlijk ons hele leven veel gesport en bewogen en we zijn blij dat we dat nu ook nog kunnen. Daar blijven we fit bij", besluit Riek.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden