De naam afrikaantjes in de ban. Foto en tekst: Han van de Laar
De naam afrikaantjes in de ban. Foto en tekst: Han van de Laar

Afrikaantjes krijgen andere naam

Algemeen

WINTERSWIJK - Op verschillende plaatsen in Winterswijk zijn stukjes gemeentegrond door de ROVA opgeschoond en met wilde bloemen ingezaaid. Enerzijds voor de bestrijding van engerlingen en anderzijds omdat het er mooi uit ziet. Tevens zijn er dit voorjaar te weinig vaste planten beschikbaar. Dat laatste heeft te maken met de droge zomer van vorig jaar. Dit voorjaar is er al het nodige hersteld. Het wachten is op nieuwe aanplant.

Afrikaantjes
Zo zijn er onlangs in de Schaepmanstraat diverse plantvakken ingezaaid. Daarbij zijn bordjes geplaatst: “Deze strook is ingezaaid met afrikaantjes in verband met bestrijding van engerlingen.” Duidelijk toch! Vorige week was de Willem Dreeslaan aan de beurt. De bordjes zijn echter aangepast: “Voor de bestrijding van engerlingen is deze strook ingezaaid met Tagetes.” Uitleg van de ROVA-medewerker: “We gebruiken het woord afrikaantjes nu niet meer. Dat ligt allemaal gevoelig vanwege de discussies over racisme.” Hoe snel kan het gaan!?

Mexico
Het afrikaantje, in het Latijn Tagetes genoemd, is een prachtige, makkelijk te kweken plant die voorkomt in veel verschillende kleuren. Afrikaantjes komen uit Zuid-Amerika en Mexico, dus niet zoals de naam doet vermoeden uit Afrika. Ze hebben niet alleen mooie bloemen, maar houden door hun geur ook schadelijke insecten en aaltjes (nematoden) uit de buurt en bestrijdende deze. Daarom worden ze veel langs de randen van moestuintjes gezaaid als natuurlijke bestrijding of voorkoming van een plaag.

Aan de Schaepmanstraat staat nog een bordje met daarop afrikaantjes. Foto: Han van de Laar

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant