Marianne en Eddy tonen vol trots Theater Astoria. Foto: Han van de Laar
Marianne en Eddy tonen vol trots Theater Astoria. Foto: Han van de Laar

Theater Astoria kunstwerk op zich

Algemeen

‘De cirkel is weer rond’

Door Han van de Laar

WINTERSWIJK - Begin jaren twintig van de vorige eeuw ontwierp de Winterswijkse architect Van der Schaaf, in opdracht van de familie Beskers, een prachtige Art Deco theaterzaal, sinds jaar en dag bekend als Theater Astoria. Op woensdag 1 juli opent het theater haar deuren voor bezichtiging. De eigenaren Eddy en Marianne de Vries hebben, grotendeels in eigen beheer, het gebouw zowel binnen als buiten omgetoverd tot een waar kunstwerk.

Eddy: “In 1925 is dit gebouw in gebruik genomen als toon-, theater- en concertzaal. Het heeft in de loop der jaren veel functies gehad, waarbij die van bioscoop bij de wat oudere Winterswijkers nog wel het meeste bekend is. In die tijd heeft het de naam Astoria gekregen. Aan de kant van de Kottenseweg was de ingang naar het café. Later heeft Astoria dienst gedaan als poppodium en jongerencentrum. Het hele gebouw is toen aan de buitenkant wit geverfd. Textielfabriek De Hazewind verkocht er kleding en er heeft een call center in gezeten voor kunstofkozijnen.”

Vanaf 1997 hebben Eddy & Marianne het pand overgenomen. Vervolgens heeft Astoria een aantal jaren dienst gedaan als sporttheater en bleef er tevens ruimte voor culturele activiteiten.

Pareltjes
Inmiddels hebben Eddy en Marianne Astoria van top tot teen opgeknapt, binnen en buiten. Hun dochter Darnell en zoon Danté hebben ook hun steentje bijgedragen. Zo heeft Darnell het ontwerp gemaakt voor de vloeraankleding. Het geeft een warme, vertrouwde uitstraling als je binnenkomt. Verder vallen meteen de grote vitrinekasten op met daarin mooie pareltjes uit de Art-Nouveau en Art-Deco periode. Die duurde van zo ongeveer 1890 tot 1930. Op alle plekken, beneden en boven, is van alles te zien: kunstwerken uit Antwerpen, zoals de lampen, een paspop uit Hamburg, stoeltjes uit de opera van Frankfurt en voorwerpen uit Tsjechië, de Bohemen in het bijzonder. Ook staan er fraaie spiegels. Er is gekozen voor warme tinten en bijpassende decoraties. et exclusieve jazzbehang komt uit Engeland en is vernoemd naar de vermaarde kunstenares Gordon Conway.

Optredens
Eddy: “Een bezoeker die eens binnenkwam, zei tegen me: ‘Je moet elastiekjes meenemen om je mond weer dicht te krijgen, zo mooi is het hier’. Theater Astoria ademt 'the Roaring Twenties'. Naast de openstelling worden ook de muzikale en culturele activiteiten voortgezet. Ook worden diverse arrangementen aangeboden Men kan onder meer een rondleiding krijgen, maar ook zelf rondkijken. Alles is bespreekbaar bij ons!”

Bezienswaardigheid
Het gerestaureerde Theater Astoria voegt enorm veel toe aan het aanbod van bezienswaardigheden in Winterswijk. Het heeft haar oorspronkelijke functie van toon-, theater- en concertzaal helemaal terug. Daarmee is de cirkel rond. Vanaf 1 juli zijn de deuren iedere dinsdag tot en met zaterdag geopend van 12.00 tot 17.00 uur. Astoria is te vinden zich aan de Wooldseweg 5. Zie ook theaterastoria.com.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk