Ewoud bij zijn schapen. Foto: Sis Huiskamp
Ewoud bij zijn schapen. Foto: Sis Huiskamp

Kaas uit Kotten

Algemeen

Schapen melken is intensief werk

Door Sis Huiskamp

KOTTEN - Een aanpakker, zo kun je de 21-jarige Ewoud Verink van Kemper Schoap gerust noemen. Hij wist dat hij melkveehouder wilde worden. Geiten, die wilde hij. Maar de provincie gaf geen toestemming meer voor geitenhouderijen. “Ga dan schapen houden,” zei zijn moeder. Een schot in de roos. Sinds enkele weken verkoopt Ewoud zijn zelfgemaakte schapenkaas.

Het was 2017 toen Ewoud met zijn moeder, Bea Verink, plannen maakte voor een nieuw bedrijf. Hij moest echt lachen toen ze met het voorstel van de schapen kwam maar achteraf bleek het een heel goed idee. Het ouderlijk huis, boerderij De Plantenkamp, met de bijnaam de Kemper, aan de Vosseveldseweg in Kotten, had al stallen en een melkinrichting. Zijn vader hield daar tot 2006 koeien maar stopte met melken vanwege de ingewikkelde regelgeving en werd zzp’er. Hij overleed toen Ewoud 16 was.

Praktijkervaring
De agrarische opleidingen in Borculo en Barneveld vormden de basis voor Ewouds kennis en ondernemersmentaliteit. En hij wilde graag het familiebedrijf voortzetten. “Ik werkte vier dagen per week bij geitenboerderij de Brömmels in het Woold en ging een dag per week naar school. Zo deed ik praktijkervaring op. Ik werkte nog een poosje bij een geitenboer in Vragender en deed allerlei klussen als zzp’er. Maar ik dacht ook na over wat ik echt wilde.”
“Toen de keuze was gemaakt heb ik lammeren van het Friese Melkschaap gekocht in Noord-Holland en Friesland. Ze waren zeven dagen oud en moesten nog leren drinken uit een rubber speen maar we hebben ze grootgebracht. Dat was het begin. De melkstal heb ik zelf omgebouwd voor schapen. Ondertussen legde ik contacten en volgde ik met mijn moeder een cursus kaasmaken.” Met Bert Kots van de Brömmels is Ewoud een plezierige samenwerking gestart. Voor de productie maakt hij gebruik van Berts vernieuwde kaasmakerij.

125 ooien aan de melk
De ogen van Ewoud stralen als hij vertelt over zijn schapen en de kaas. Hij is in deze regio de enige melkschapenhouder. “De dichtstbijzijnde is ongeveer honderd kilometer hier vandaan. Niet alle schapenhouders zijn even happig om hun kennis te delen. ‘Probeer het maar uit’, zeiden ze dan. Maar gelukkig waren er ook collega’s die adviezen wilden geven. Uiteindelijk had ik 130 ooien en zes rammen. Elke ram heeft een groepje schapen gedekt en nu heb ik 125 ooien aan de melk. Slechts drie werden niet drachtig en twee hebben het niet gehaald tijdens het aflammeren, oftewel de bevalling. Dat is een mooi resultaat.”

Nu is hij druk bezig de afzet van zijn kaas en zuivel te regelen. De Zuivelhoeve in Winterswijk en De Brömmels verkopen al. Hij is nog bezig met enkele andere adressen en wil in de toekomst ook graag de horeca en groothandel bedienen. Sinds drie weken verkoopt hij op zaterdag om de week aan huis, in zijn kleine boerderijwinkel. “Mensen uit de regio weten het al te vinden. De kaas is lekker romig en bevat gezonde vetten en vitaminen. Je wordt er niet dik van. Schapenkaas lijkt absoluut niet op geitenkaas. De smaak ligt nog dichter bij kaas van koeienmelk maar dan voller. Mijn moeder en ik bekijken ook de mogelijkheid van ijsverkoop. Hopelijk lukt dat nog voor de zomer. Ik ben een tuinhuisje aan het timmeren, van waaruit we 24/7 zelfbediening willen verzorgen. Alle producten liggen daar en vullen we regelmatig aan zodat ze altijd vers zijn.”

Vroeg op
Voor het timmerwerk moet deze jonge ondernemer wel tijd zien te vinden want hij maakt nu al lange dagen. Om vijf uur gaat de wekker en melkt hij de schapen, samen met zijn moeder, die daarna naar haar werk gaat. “Schapen melken is intensief werk. Je moet de uiers echt masseren om de laatste melk eruit te trekken; ze laten de melk moeilijk schieten.” De laatste check van de schapen doet hij om tien uur ’s avonds. Kemper Schoap is aangemeld als leerbedrijf en daarom heeft Ewoud ook regelmatig stagiairs over de vloer. “Ik wil graag samenwerken met jonge mensen”, zegt hij.
“Ik heb een heel gevarieerd beroep. Ik ben dierverzorger, kaasmaker, verkoper en boekhouder ineen,” zegt Ewoud lachend. En zo hoopt hij het familiebedrijf, dat al sinds 1918 bestaat, voort te zetten. Aan zijn enthousiasme zal het in geen geval liggen. Dat zijn schapenkaas goed in de smaak valt helpt ook. Wie het nooit heeft geproefd moet dat beslist gaan doen.
Kemper Schoap is te vinden aan de Vosseveldseweg 4, Winterswijk-Kotten.


ewoud.verink@gmail.com

Facebook: Kemper Schoap



Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant