Gerard Vaags. Foto: PR
Gerard Vaags. Foto: PR

Al 135 jaar ’t Heuksen van Vaags

Algemeen

AALTEN - Bakkerij Vaags zorgt al 135 jaar voor vers brood en banket en ijs in Aalten en omstreken. De winkel en ijssalon aan de Hoekstraat in Aalten staat bekend als ''t Heuksken van Vaags'. En of het zo moest wezen: de in 2008 geopende zaak in Winterswijk aan het Weurden 17-I bevindt zich ook in een hoekpand. Het jubileum van de bakkerij mag natuurlijk niet ongemerkt voorbij gaan en daarom viert de bakker zijn jubileum in de maand mei, drie weken lang.

Door Kristel te Bokkel

“Geen dag is hetzelfde,” vertelt Gerard Vaags enthousiast wanneer je hem vraagt wat het mooiste is aan het bakkersvak. “Wij kunnen met de basisingrediënten een product bedenken en deze uiteindelijk ook verkopen. We maken het zelf, het hele proces ligt bij ons en dat vind ik mooi.”

Familiebedrijf Vaags
Bakkerij Vaags is een begrip in Aalten en is daarnaast een echt familiebedrijf. Vaags vertelt: “Ik ben de vierde generatie die het bedrijf runt. Mijn overgrootvader begon met het bakken en trok rond, hij verkocht veel op markten. Later kwam daar de winkel bij. Mijn opa (H. W. Vaags) nam het van hem over en ging verder met de winkel." Nadat de vader van Vaags (P. W. Vaags) het bedrijf een tijd runde, kwam in 1985 de broer van Vaags (ook H. W. Vaags) in het bedrijf. “Samen met zijn vrouw heeft hij de winkel en bakkerij laten groeien. Het werd groter en hij heeft veel verbouwingen gedaan. Ik kwam hier werken in 1995 en vijf jaar later kwam ik ook bij in het bedrijf. Samen met mijn broer runde ik het bedrijf, totdat hij in 2003 helaas overleed.”

Het runnen van de bakkerij-winkel doet Vaags natuurlijk niet alleen. “Samen met mijn vriendin en 25 werknemers doen we elke dag ons best er een mooie dag van te maken. We hebben een trouwe club werknemers om ons heen gebouwd, veel van hen zijn al lange tijd werkzaam bij ons.” Ook bij de eerdere generaties was dat al het geval, zo vertelt Vaags: “In de tijd van mijn opa heeft zijn knecht 45 jaar bij ons gewerkt.”

Daarnaast is Bakkerij Vaags een gecertificeerd leerbedrijf. “We leiden mensen op. Leerlingen draaien bij ons echt mee in de praktijk. Zo kunnen we ze alles laten zien. Zowel brood als banket. We vinden het belangrijk dat ze kennis maken met beide, als je beide kunt, kun je later ook veel meer kanten op.”

Het roggebrood van Vaags
Vroeger werd brood voornamelijk met de hand gemaakt, tegenwoordig wordt er meer met machines gewerkt. In die zin is het fysiek dus een stuk minder zwaar werk. Maar er moet nog steeds veel ’s nachts gewerkt worden, zodat het brood vers in de winkel ligt. “De vers-beleving van brood bij de bakker is een stuk hoger dan bij brood in de supermarkt. Verser kun je brood niet krijgen,” zo vertelt Vaags.

In de 135 jaar dat de bakkerij bestaat zijn er dus dingen veranderd aan de manier van brood bakken, maar er zijn recepten die onveranderd blijven. “We staan bijvoorbeeld bekend om ons roggebrood, die gaat al generaties lang mee. Mensen komen speciaal voor het roggebrood hier naartoe, ze associëren onze bakkerij met het roggebrood. Er zijn mensen met familie in Groningen die voordat ze daar op bezoek gaan eerst twintig pakken roggebrood komen halen,” aldus Vaags.

'Klanten weten ons te vinden'
“Ik ben de voorgaande generaties dankbaar voor het bedrijf van naam dat ze hebben neergezet. Klanten weten ons te vinden, hebben vertrouwen en blijven naar de winkels komen. Je merkt ook dat kinderen van vroeger nu als volwassenen naar de winkel blijven komen. Ook in deze bijzondere tijden blijven mensen komen, dat is mooi,” aldus Vaags.

In 2008 opende Vaags een tweede bakkerij-winkel in Winterswijk. Vaags vertelt: “Ook daar hebben we inmiddels een trouw klantenbestand opgebouwd en blijven mensen terugkomen naar de winkel. Daar zijn we heel blij mee.”

Het 135 jarig jubileum
Het 135 jarige jubileum mag natuurlijk niet ongemerkt voorbij gaan. Vaags: “Met 125 jaar vierden we een groot feest en met 130 jaar haalden we een record krentenwegge leggen. Dit jubileum wilden we eigenlijk ook op zo’n manier aanpakken, maar we hebben een zijspoor moeten nemen door het coronavirus. We maken er ondanks het virus een mooie maand van. Vanaf 12 mei hebben we drie weken lang elke week andere aanbiedingen en krijgen de klanten een leuke attentie.”

In Aalten krijgen de mensen een speciale jubileums-ijscomunt waarmee ze in de ijssalon een ijsje kunnen halen. “In Winterswijk hebben we geen ijssalon, daar krijgen klanten een appelflapje.” Ook de kinderen worden niet vergeten tijdens het jubileum. Met een kleurwedstrijd kunnen zij een pakket winnen. Bedoeld voor bijvoorbeeld opa’s en oma’s die ze al een tijd niet hebben gezien door het virus.
“Hoe de verdere toekomst eruit ziet weten we nog niet. We hopen natuurlijk dat we de 150 jaar volmaken! Over een paar jaar hopen we de winkel in Winterswijk wat te moderniseren.”


Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk