De spoorwegovergang wordt definitief afgesloten. Foto: Bernhard Harfsterkamp
De spoorwegovergang wordt definitief afgesloten. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Ruime meerderheid raad stemt in met afsluiten spoorwegovergang Greversweg

Algemeen

WINTERSWIJK – In de gemeenteraadsvergadering van donderdag 23 april kwam een einde aan de langdurige discussie over het wel of niet geheel afsluiten van de onbewaakte spoorwegovergang in de Greversweg. In de algemene commissievergadering van maart leek het erop, dat slechts met een meerderheid van één stem ingestemd zou worden met de afsluiting. In de raadsvergadering stemde een ruime meerderheid van 14 leden hiermee in. Alleen de VVD en PvdA en twee raadsleden van Winterswijks Belang stemden tegen.

Door Bernhard Harfsterkamp

Geen alternatieve route over bedrijventerrein
Op 28 februari 2019 steunden VVD, PvdA, D66 en Winterswijks Belang (WB) een amendement om de overgang alleen af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer en op zoek te gaan naar alternatieven voor voetgangers, fietsers en ruiters. Dit leidde uiteindelijk tot een onderzoek waarin de voor- en nadelen van alle mogelijkheden, zoals een tunnel en brug , naast elkaar werden gezet. Bij het college van burgemeester en wethouders leidde dit er toe de gemeenteraad voor te stellen de onbewaakte spoorwegovergang definitief af te sluiten en een alternatieve route voor fietsers, wandelaars en ruiters aan te leggen over het nabijgelegen bedrijventerrein. In de commissievergadering van maart werden twijfels geuit over de veiligheid van de alternatieve route. Dat leidde tot een amendement in de raadsvergadering van CDA, WB, GroenLinks, D66 en Voor Winterswijk met het voorstel om "op dit moment" nog niet te kiezen voor een omleidingsroute. Wethouder Tineke Zomer kon hiermee instemmen. "Als het nodig is, kunnen we een alternatieve route later altijd alsnog realiseren."

Akkoord met provincie en ProRail openbreken
VVD en PvdA hadden een ander amendement voorbereid. Beide partijen willen het akkoord tussen de gemeente, ProRail en de provincie Gelderland uit 2017 openbreken. De overgang in de Greversweg wordt te belangrijk gevonden voor het fijnmazige fiets- en wandelnetwerk van Winterswijk om helemaal af te sluiten. De voorkeur van beide partijen gaat uit naar een tunnel en zij willen dat een nieuw akkoord met de andere twee partijen dit mogelijk maakt zonder dat de gemeente financieel meer moet bijdragen. Ook de insprekers Dirk Willink, André van Nijkerken en Thijs van Ginkel drongen aan op het ter discussie stellen van het oude akkoord en een nieuwe integrale afweging. Volgens van Nijkerken was bijvoorbeeld nooit goed bekeken welke van de af te sluiten overgangen het meest werd gebruikt. Het amendement kreeg slechts steun van zeven raadsleden: van de leden van de PvdA en VVD en van Vlok van Harten en Tim Jonker van Winterswijks Belang. Dezelfde raadsleden stemden daarna tegen het voorstel om de spoorwegovergang af te sluiten.

Eerste digitale raadsvergadering
Waarom Winterswijks Belang verdeeld stemde over de afsluiting werd niet duidelijk, want de partij deed als enige niet mee aan de discussie over het raadsvoorstel. De andere fracties lichten kort of lang nog wel hun standpunt toe, waarbij in grote lijnen hetzelfde werd gezegd als in de commissievergadering van maart. De discussie vond plaats tijdens de eerste digitale raadsvergadering in de gemeente Winterswijk., noodzakelijk geworden van wegen de coronaviruscrisis. Via video-verbindingen spraken burgemeester, wethouders en de gemeenteraad met elkaar over de verschillende agendapunten. Dat verliep soepel. Grote verschil met de gebruikelijke raadsvergaderingen: er waren geen mogelijkheden om elkaar te interrumperen, waardoor de beraadslagingen rustig verliepen. Ondanks dat de meningen over de spoorwegovergang in de Greversweg zeer verschilden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant