Corine Alvarado-van Os raadt aan hooikoorts te behandelen met medicatie.   Foto: Clemens Bielen
Corine Alvarado-van Os raadt aan hooikoorts te behandelen met medicatie. Foto: Clemens Bielen

Hooikoorts kan leiden tot onrust in coronacrisis

Algemeen

KNO-arts Corine Alvarado-van Os raadt medicatie bij hooikoorts aan

WINTERSWIJK- De klachten bij hooikoorts en de beginnende klachten bij een besmetting met het coronavirus tonen grote overeenkomsten en kunnen bij mensen leiden tot onrust en angst. Corine Alvarado-van Os, KNO-arts in Streekziekenhuis Koningin Beatrix vertelt wat die klachten zijn, wat de onderscheidende klachten zijn, en zij raadt de mensen die bekend zijn met hun allergie dringend aan om medicatie te gebruiken om onaangename situaties te vermijden in openbare ruimten.

Door onze verslaggever

Alvarado: "Hooikoorts betekent dat de luchtwegen en/of de ogen overgevoelig zijn voor stuifmeel van grassen of bomen. Het stuifmeel komt in de oog- en neusslijmvliezen terecht of in de slijmvliezen van de luchtpijp. In die slijmvliezen bevinden zich mestcellen, die dan stoffen gaan uitscheiden die de hooikoortsklachten veroorzaken. Jeukogen, rode tranende ogen, jeuk aan de neus, een loopneus of een verstopte neus of astmatische klachten als kortademigheid en kuchen zijn de gevolgen, en dat zijn nu net symptomen die ook kunnen voorkomen bij een beginnende coronabesmetting."

Weersomstandigheden ongunstig
De KNO-arts wijst op verschillende problemen, die zich voor kunnen doen bij een hooikoortspatiënt. Alvarado: Het mooie en droge weer van de afgelopen tijd heeft ervoor gezorgd dat er een hoge concentratie aan berkenpollen in de lucht zit. De berkenpollen zijn bijzonder allergeen en leiden tot een allergische reactie. De meeste mensen die aan hooikoorts lijden, zijn ermee bekend. Toch kunnen ze nu misschien bang zijn dat hun klachten wijzen op een infectie met het coronavirus, in plaats van een allergische reactie."
"Het tweede probleem dat zich voordoet is de kans dat ze in de supermarkt onvriendelijk worden bejegend met hun loopneus en het niezen."

Hooikoorts geeft geen koorts
De naam hooikoorts is misleidend, want in tegenstelling tot een coronabesmetting, gaat hooikoorts niet gepaard met koorts. Alvarado: "Mensen met hooikoorts voelen zich soms lamlendig door de allergische luchtwegklachten, terwijl corona ook gepaard kan gaan met een kleine verkoudheid, oogklachten en lichte koorts. De grens kan soms flinterdun zijn. Neem in ieder geval contact op met de huisarts bij hoesten of koorts."
"Behalve bij mensen die al bekend zijn met hun allergie, kan hooikoorts dit jaar voor het eerst de kop opsteken bij mensen die hun allergie tot nu toe hebben aangezien voor een verkoudheidje. Onder invloed van stress of toegenomen alertheid op verkoudheidsklachten – en dat is in deze tijd niet ondenkbaar – kan de hooikoorts verhevigen." Alvarado geeft het dringende advies om de hooikoorts optimaal te behandelen.

Eenvoudige behandeling
"Hooikoorts is eenvoudig te behandelen met antihistamine-tabletjes en -oogdruppels, die nagenoeg geen bijwerkingen hebben. De middelen zijn ook bij de drogist verkrijgbaar. De werking is zeer snel, dezelfde dag is er al resultaat en het middel kan dus ook direct onderscheidend werken tussen allergie en corona. Mocht het middel onvoldoende werken, dan kan de huisarts ook nog een goede neusspray voorschrijven, die ook snel begint te werken."
Alvarado: "Ik geef de mensen het dringende advies om de allergische klachten onder de duim te houden met medicatie. Schakel zo nodig de huisarts in voor aanvullende medicatie en advies. Schakel zeker de huisarts in bij kortademigheid. Een adequate behandeling van hooikoorts zorgt ervoor dat de allergische klachten verdwijnen, het neemt overbodige onrust over corona weg en geeft geen ergernis meer voor de omgeving. "


 

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk