De winnaars Yara Beeks en Benjamin de Groot. Foto: Sanne Wevers
De winnaars Yara Beeks en Benjamin de Groot. Foto: Sanne Wevers (Foto: )

Voorronde Rabo On Stage: muzikaal en gevarieerd

WINTERSWIJK/ACHTERHOEK – Zes muzikale acts van een hoog niveau presenteerden zich op 22 februari in Theater de Storm tijdens de eerste voorronde van Rabo On Stage, het open podium voor Achterhoekse talenten. Zij streden voor een finaleplek op 13 juni in Schouwburg Lochem om vervolgens kans te maken op een masterclass met hun voorbeeld. In maart en april volgen de andere voorrondes in Theater Hanzehof (Zutphen) en Schouwburg Amphion (Doetinchem).

Door Leander Grooten

Rabo On Stage leverde enkele jaren geleden gitaarvirtuoos Mart Hillen af, welke binnenkort aan zijn tweede theatertournee begint. Er staat de kandidaten dan ook een mooie toekomst te wachten bij winst, maar eerst is daar de voorronde.
Een professionele jury kreeg het zwaar. "Alle acts zijn van een erg hoog niveau, voor ons zijn het eigenlijk allemaal winnaars. Sommigen zijn nog net niet klaar voor deze competitie, anderen zijn eigenlijk al verder dan dat," vertelt juryvoorzitter Yanique Klein Hesselink bij de eindbeoordeling. Om maar met het einde te beginnen: de winnaars in Winterswijk waren de singer-songwriter Benjamin de Groot en countryzangeres Yara Beeks, beide uit Doetinchem, beide tieners.

Benjamin de Groot
Benjamin (19) imponeert met zijn stem en prachtige gitaarspel, waarbij de akkoordwisselingen muzikaal, verrassend en origineel zijn. De jury is lovend: "Jij weet hoe je iemand mee op reis neemt" en "Jij ademt muziek". De Groot schrijft teksten over de wereld om hem heen, de mensen en de gebeurtenissen. Ze komen tot hem bij de juiste akkoorden aanslaat. "Dan komt de tekst vanzelf."

Yara Beeks
Als de vijftienjarige Yara Beeks begint met zingen, begin je te twijfelen of ze niet stiekem ver boven de twintig jaar is. Een volle stem zingt zelfgeschreven countrysongs, waarbij ze zichzelf begeleidt op gitaar. Volgens de jury kent Yara het talent een verhaal te vertellen als ze zingt. De vergelijking met Ilse de Lange is in uitstraling, muziekkeuze en vertelkunst snel gemaakt. "Toch adviseren je om ook verder te kijken dan dat, om je eigen pad te vinden", aldus de jury.

Variatie
Publiek en jury kunnen terugkijken op een afwisselende avond met veel Achterhoeks talent. De twaalfjarige Winterswijkse Merel Geerdink schitterde met pop- en countrycovers terwijl haar plaatsgenoot Vera Ubbink (21) songs ten gehore bracht met een persoonlijke betekenis.
Tijme Olthof is al wat verder in zijn carrière en droomt van een optreden in de Kleine Komedie. Hij is kleinkunstenaar, de combi van humor, cabaret en muziek waarbij hij piano en gitaar speelt en gevatte teksten schrijft, zoals het lied over zijn ex-vriendin.
De afsluiter van de avond is een duo: Elles en Tim, zang en piano. Mooie liedjes met invloeden van soul en R&B. Het duo zet haar eerste stappen in het schijven van eigen repertoire en brengt dit ten gehore. Uiteindelijk mocht het ook voor hen nu niet leiden tot een finaleplaats.

Muzikale Achterhoekers
Alle 'verliezers' van de avond mogen zich getroost voelen dat zij ook buiten Rabo On Stage voldoende aan het optreden zijn en stappen maken op hun muzikale weg, die nog lang niet doodlopend is. De Achterhoek mag trots zijn op zoveel jong talent in de regio.
De deelnemers kwamen uit Winterswijk, Doetinchem, Tolkamer. De volgende voorronde is op 20 maart in Theater Hanzehof in Zutphen.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden