Van links naar rechts: Werner Eisink, Susan Kroesen, clustermanager, Ellie Halin , Debbie Loeters en Hendrik Jan Mensink. Foto: Lineke Voltman
Van links naar rechts: Werner Eisink, Susan Kroesen, clustermanager, Ellie Halin , Debbie Loeters en Hendrik Jan Mensink. Foto: Lineke Voltman (Foto: )

Beweegplein ziekenhuis Koningin Beatrix in gebruik genomen

Bewegen voor een goed herstel

Door Lineke Voltman

WINTERSWIJK - "Patiënten verliezen tijdens een opname in het ziekenhuis heel veel vaardigheden en functies als spierkracht en uithoudingsvermogen simpelweg omdat ze dingen hier niet doen, die ze thuis wel deden. Uit onderzoek is gebleken dat een opname gepaard gaat met functionele achteruitgang terwijl beweging erg belangrijk is voor het herstel," aldus fysiotherapeut Werner Eisink tijdens de opening van het Beweegplein in het streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk op dinsdag 4 februari.

Eisink is met zijn collega Debbie Loeters een van de initiatiefnemers van de totstandkoming van het Beweegplein. "Al in 2013 zijn we op het idee gekomen om patiënten in het ziekenhuis meer te laten bewegen. Het heeft even geduurd maar vorig jaar werden de plannen reëel toen we hoorden dat de stichting Vrienden van het SKB het wilde oppakken. Daarna is het vlot gegaan want na de zomer kregen we het bericht dat het zou gaan lukken."

Hometrainer met tv scherm
Op de gang van de eerste etage van het ziekenhuis staan verschillende toestellen waarop patiënten hun conditie kunnen bijhouden of versterken. Onder begeleiding van een fysiotherapeut kunnen ze onder andere gebruik maken van een armfiets, een hellingbaan en een armstoel. Daarnaast is er een hometrainer met daarvoor een groot tv scherm waarbij patiënten kunnen fietsen door hun eigen omgeving maar ook door andere plaatsen in binnen- en buitenland en zelfs in New York. Zo kunnen de patiënten steeds weer een andere plaats bezoeken.

Halve oefenauto
Een bijzonder onderdeel van het Beweegplein is een speciale oefenauto, die bestaat uit een halve auto, die aan een muur is vastgemaakt. Ellie Halink, teammanager vertelt hoe dat idee tot stand is gekomen. "We wilden heel graag zo'n auto op het Beweegplein. Veel patiënten hebben na een heup- of knieoperatie moeite met het in- en uitstappen en nu kunnen ze dat hier oefenen. We hebben contact gezocht met autobedrijf Klein Gunnewiek uit Groenlo en toen we het idee voorlegden waren de monteurs meteen enthousiast. Het moest een sloopauto met hoge instap zijn waar eerst alles uitgehaald zou worden en vervolgens ingericht met een stoel die verstelbaar naar achteren was en een verstelbare rugleuning had en natuurlijk met een deur die open en dicht kon.

Bewoners dragen SKB warm hart toe
Het Beweegplein is financieel mogelijk gemaakt door de stichting Vrienden van het SKB. Voorzitter Hendrik Jan Mensink: "Wij pakken projecten op die het ziekenhuis zelf geen budget voor kan vrijmaken maar die het welbevinden van de patiënten vergroot, zoals in het verleden de golfkar die dagelijks door het ziekenhuis rijdt, de bank buiten en het camerasysteem waarmee ouders thuis naar hun pasgeboren kinderen kunnen kijken. Als er een project is met een goede sluitende begroting gaan we op zoek naar middelen en het mooie is dat in dit gebied die middelen snel gevonden worden want mensen in de regio dragen het SKB een warm hart toe. Wij zijn dan wel met zijn zessen het bestuur maar de projecten worden eigenlijk gefinancierd door de vrienden van de Vrienden van het SKB. Ook voor het Beweegplein hadden we de middelen binnen de kortst mogelijke tijd bij elkaar. Het project is voor een deel tot stand gekomen door een aantal grote donateurs, maar ook met de vele kleine bijdragen zijn we zeker zo blij."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden