Hans Spekman. Foto: Wikimedia
Hans Spekman. Foto: Wikimedia Foto: unknown

Symposium in Woold: 'Een kind mag je nooit knakken'

Algemeen

WOOLD - "De gretigheid van een kind om te lezen en te leren, mag je nóóit knakken." Dat zei Hans Spekman van het Jeugdeducatiefonds op het symposium Kansen & Armoede, dat PvdA Winterswijk hield bij Berenschots Watermolen in Woold. Spreker Steven Kroon had nieuws voor Winterswijk: zijn stichting Mini Manna wil zich met een supermarkt en kringloopwinkel vestigen in Winterswijk.

De aanpak van 'ongelijke kansen' stond centraal op het symposium, dat door 50 mensen werd bijgewoond. Carlijn Nijhof van Taalhuis Oost-Achterhoek legde de nadruk op het belang kinderen voor hun vierde jaar in aanraking te brengen met lezen. "Gebeurt dit niet, dan lopen ze een achterstand op die bijna niet is in te halen. In de Achterhoek is het percentage laaggeletterden relatief hoog. Mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, ervaren in hun latere leven hiervan op allerlei gebieden de gevolgen."

Indrukwekkend was het verhaal van ervaringsdeskundige Ab Reijgersberg, nu 62 jaar. Toen hij 52 was, leerde hij alsnog lezen en schrijven. Het heeft zijn leven in alle opzichten verrijkt en zijn zelfvertrouwen versterkt. "Met klotsende oksels" nam hij de stap naar een lees- en taalcursus. Nu is Reijgersberg officieel Taalambassadeur.

Enorme kloof tussen middelbare scholen
Hans Spekman van het Jeugdeducatiefonds schetste een zorgelijke ontwikkeling: de kloof tussen middelbare scholen groeit zienderogen. De voormalig PvdA-voorzitter: "Het betekent in de praktijk, dat steeds meer scholieren met heel veel aspecten van onze samenleving nooit in aanraking komen. Als gevolg van de thuissituatie, worden kinderen vaak ontmoedigd om bijvoorbeeld boeken te lezen. De geestdrift van kinderen om te leren en te lezen mag je nóóit knakken." Het Jeugdeducatiefonds certificeerde al ruim 150 scholen met veel kinderen uit minimagezinnen. "Vervolgens steunen we zowel groepsactiviteiten, zoals bezoek aan theater en musea, als individuele kinderen."

'Gewone supermarkt, lage prijzen'
Mini-Manna directeur Steven Kroon vertelde hoe de sociale hulpwinkels van zijn stichting in Doetinchem en Ulft functioneren. Mensen die weinig te besteden hebben, kunnen bij de Mini Manna supermarkt terecht voor hun dagelijks boodschappen. "We kopen in bij Jumbo en halen 25 tot 75 procent af van de inkoopprijs. Dat is natuurlijk geen gezond bedrijfsmodel: we financieren de supermarkt door de inkomsten uit de kringloopwinkels die aan Mini Manna gekoppeld zijn." Kortgeleden startte Mini Manna daarnaast met dagbesteding. De stichting zorgt er bovendien voor dat mensen met een sociale problematiek begeleidt worden naar betaald en onbetaald werk. Mini Manna wil verder uitbreiden in de Achterhoek en is nadrukkelijk op zoek naar een locatie in Winterswijk.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant