Links Esther, rechts Monique. Foto: Sis Huiskamp
Links Esther, rechts Monique. Foto: Sis Huiskamp (Foto: )

Monique en Esther zijn samen sterk in een periode van verdriet

Inloop-
middagen bij Monere

Door Sis Huiskamp

WINTERSWIJK - "We hebben elk onze eigen werkwijze, maar door de passie voor het vak zijn we met elkaar verbonden." Drie jaar werken Monique Stevens en Esther Polman samen. Monique is eigenares van Monere Bloemdecoraties en Esther is uitvaartbegeleider. In het atelier van Monere aan de Kloetenseweg 47 in Winterswijk organiseren zij binnenkort inloopmiddagen.

De dames mogen dan een eigen werkwijze hebben en naar eigen zeggen heel verschillend zijn, de benadering van hun werk komt sterk overeen. Ze hechten aan een persoonlijke invulling. Dat geldt voor de begeleiding van een uitvaart maar ook voor de keuze van de vorm en kleuren van een bloemstuk voor bij de condoleancebijeenkomst of uitvaart. Beiden vinden het heel bijzonder om dichtbij families te mogen komen in een periode van pijn en verdriet. Maar er zijn ook situaties waarin het meer gepast is om wat afstand te bewaren.

Goed luisteren
"Nadat ik bericht heb ontvangen van een overlijden, ga ik naar de familie toe om hun wensen, of die van de overledene, te bespreken", zegt Monique. "Ieder bloemstuk is persoonlijk en ik neem de tijd voor een gesprek. Dat kost niets extra. Ik voel vaak al snel wat het beste past. Goed luisteren is de kracht. Voor de een is een biedermeier de juiste keus, maar iemand die bijvoorbeeld altijd buiten was kan een veldboeket het uitgangspunt zijn. Het resultaat is uniek en ik werk dan ook niet met voorbeelden en ik heb geen bloemen in voorraad. Alles wordt vers geleverd, dus een bloemstuk blijft lang mooi. Zo nodig onderhoud ik het zelfs. Het is mogelijk dat (klein)kinderen helpen bij het maken van een bloemstuk."

'Een vak waarin
vertrouwen
belangrijk is'


Perfecte uitvaart
Ook voor Esther, die veel ervaring heeft in het vak, staat een persoonlijke invulling centraal. "Mijn insteek is om de perfecte uitvaart te verzorgen, precies zoals bij de familie past. De begeleiding begint bij het eerste telefoontje en stopt pas als ik de familie heb uitgezwaaid na de uitvaart", zegt ze. Maar eigenlijk gaat het nog door, want er volgt altijd een nagesprek. "Ik werk vanuit huis en ben altijd bereikbaar, ook in het weekend. Omdat ik geen duur pand heb, vallen de kosten meestal lager uit. Het maakt niet uit waar iemand verzekerd is." Dus ook wie bij een grote organisatie is aangesloten kan Esther bellen. Een informatiegesprek is kosteloos.

Inloopmiddagen
Monique en Esther benadrukken dat een keuze voor bloemen van Monere niet betekent dat daar een keuze voor Esther als uitvaartbegeleider aan vast zit. Omgekeerd geld hetzelfde. "Maar samen zijn we sterk, en we doen het al drie jaar zo." Binnenkort organiseren ze inloopmiddagen in het verbouwde pand aan de Kloetenseweg. Op 6 februari, 5 maart en 2 april kunnen belangstellenden tussen 14.30 en 16.30 uur binnenlopen, kennismaken met Esther en Monique, en vragen stellen. "We bespreken uitgebreid wat mogelijk is rond een uitvaart of de bloemen."
Nog iets waarover Monique en Esther het roerend eens zijn: "We hebben een vak waarin vertrouwen belangrijk is. En dit beroep moet je vanuit je passie doen. Anders hou je het niet vol."

Monique Stevens, Monere Bloemdecoraties: tel. 06 81419911 (dagelijks van 9-21 uur)
Esther Polman, uitvaartbegeleiding: tel. 06 54707429 (24 uur per dag, 7 dagen per week)

Meer berichten