Een impressie van het monument. Details zijn hier nog niet weergegeven. Afbeelding: Te Selle
Een impressie van het monument. Details zijn hier nog niet weergegeven. Afbeelding: Te Selle (Foto: )

Het trieste verhaal over de familie Lammers

WINTERSWIJK - Op 31 maart wordt het monument onthuld waarop de namen terug te vinden zijn van 96 Winterswijkse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. In Achterhoek Nieuws de verhalen van deze slachtoffers. Deze week het verhaal van de familie Lammers.

Anneke Lammers woonde op Iepenstraat 20 samen met haar ouders, zus en kleine broertje Gerritje Lammers van 10 jaar. Ook haar verloofde Marinus Ligtenbarg (24 jaar) woonde bij hun in huis.

Op 16 februari 1945, vlak voor het einde van de oorlog, gaat haar broertje Gerrit met zijn moeder melk halen en Gerritje wordt op de Oostervoort dodelijk getroffen door een brisantbom. Gerrit was niet meer herkenbaar en Marinus heeft voor de familie de identificatie op zich genomen. Aan de hand van het rood-geblokte jasje kon de conclusie getrokken worden, dat het Gerritje betrof.

Twee weken later, op 9 maart 1945, 22 dagen voor de bevrijding, wordt Marinus Ligtenbarg, die zich bezig hield met ondergrondse activiteiten voor het verzet, zelf door een bom getroffen bij het spoorwegemplacement en kwam daarbij om het leven. Anneke raakt dus binnen een maand haar broertje en verloofde kwijt.

Enige tijd later loopt Anneke 's avonds in het donker van de Iepenstraat richting de Vredenseweg. Uit de andere richting komt in het donker, een voor haar onbekende man met hoed op haar tegemoet lopen. Hij spreekt Anneke aan en zegt: "Bun ie Anneke Lammers? Wat zij bevestigd met: "Ja, ik ben Anneke Lammers". Hij reikt haar een leren buideltje aan en zegt: "Dit is voor de grafsteen van Marinus, van zien Kamereu' (verzet). De man draaide zich weer om en verdween in het donker.

Het leren buideltje bevatte allemaal goud en zilverstukken voor het grafsteen. Anneke is nooit te weten gekomen wie die man met de hoed was, die in het donker verdween.

Marinus heeft een mooie grafsteen gekregen. Gerritje mocht slechts 10 jaar worden. Marinus slechts 24 jaar Ook hun beide namen, Gerrit Lammers en Marinus Ligtenbarg komen op het nieuwe Monument 2020.

Wie stichting Monument 2020 financieel wil steunen, kan een bedrag overmaken naar IBAN: NL28INGB0009407352 t.n.v. Stichting Monument 2020.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden