Ronald Douglas in Theater Astoria heeft zin in een intiem, speels en swingend optreden op zondag 26 januari! Foto: Han van de Laar
Ronald Douglas in Theater Astoria heeft zin in een intiem, speels en swingend optreden op zondag 26 januari! Foto: Han van de Laar (Foto: )

Ronald Douglas kwartet in Theater Astoria

'Ik kijk er weer met veel enthousiasme naar uit'

Door Han van de Laar

WINTERSWIJK - Theater Astoria en Ronald Douglas zijn nauw met elkaar verbonden. Ronald heeft over de halve wereld opgetreden, zoals in Japan, India, Brazilië, Amerika, Israël, Indonesië en de Scandinavische landen. Hij heeft tevens met diverse beroemdheden op het podium gestaan, onder andere met Rita Reijs, Edwin Rutten, de Central Heat Big Band, het Metropole Orkest en de Marinierskapel der Koninklijke Marine. Maar hij blijft toch steeds met veel plezier naar Winterswijk komen, dit keer op zondag 26 januari.

Ronald woont inmiddels alweer enige tijd in Arnhem en is docent aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle. "Maar als oud-Winterswijker kom ik graag terug in Theater Astoria. Je ziet altijd bekenden en het spelen hier is natuurlijk al een feestje op zich. Enerzijds omdat het zo'n mooie en sfeervolle zaal is en anderzijds omdat ik ook altijd weer bekenden zie. Een soort reünie dus."

Docentenorkest
Het kwartet is eigenlijk door toeval ontstaan. Ronald werd gevraagd om voor ArtEZ een docentenorkest samen te stellen. Hij voelde wel iets voor een kleinere, intieme bezetting en vroeg de collega vakdocenten Durk Hijma, gitaar, Jan Wessels, trompet en bugel en Ruud Ouwehand, bas. Onder het motto 'The intimate side of Douglas' is een bijpassend repertoire ingestudeerd in de stijl van Mel Tormé en Mark Murphy. "Ik zing daarnaast ook nummers van Gershwin, Duke Ellington en wie weet komt zelfs Sting ook nog voorbij. We hadden er samen echt veel zin in om met deze ingetogen bezetting op te treden. Een lovende recensie van ons optreden in jazzcafé De Tor in Enschede versterkt het gevoel dat we vaker met het kwartet willen optreden. Het is heerlijk om een zaal stil te krijgen en om de luisteraars als het ware in de tekst te trekken."
Ronalds liefde voor muziek is ontstaan op school G (nu school Waliën). Hij had al snel de kneepjes van de blokfluit onder de knie en naar aanleiding van de lessen op de muziekschool ging hij bij Excelsior klarinet spelen. Destijds meldde hij zich ook aan bij Jazzewind. Onder meer daar werd de kiem gelegd voor zijn professionele, muzikale loopbaan. Binnenkort heeft Ronald in Winterswijk ook nog een gastoptreden bij Jazzy Women en levert hij een bijdrage aan de festiviteiten rondom deviering van 75-jarig bevrijding.

Theater Astoria
Voor de eigenaren Eddy en Marianne de Vries is Ronald een welkome gast. Ze werken graag mee aan optredens van hem. Eddy: "Het past ook helemaal bij de jaren '20 sfeer van ons theater. We zijn druk doende met de afronding van een grote opknapbeurt aan dit gebouw. Ik wil er nu nog niet al teveel over zeggen. Dat komt nog wel, maar het zal van top tot teen een Art Deco sfeer gaan uitstralen. Die sfeer begint al als je binnenkomt bij de entree."

Het optreden van het Ronald Douglas kwartet is op zondagmiddag 26 januari. De zaal is geopend vanaf 14.00 uur. De aanvang van het concert is om 15.00 uur. Entree: 12,50 euro. Kaarten zijn te reserveren via tel. 0543-523049 of huur@zaalastoria.nl. Zie ook www.zaalastoria.com of Theater Astoria op Facebook.

Meer berichten