De bioscoop blijft aan de Meddosestraat en breidt uit. Foto: Bernhard Harfsterkamp
De bioscoop blijft aan de Meddosestraat en breidt uit. Foto: Bernhard Harfsterkamp (Foto: )

Geen bioscoop in het Cultuurkwartier

Vierde bioscoopzaal in de Meddosestraat

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Wethouder Wim Aalderink bevestigde vrijdag dat er geen bioscoop in het Cultuurkwartier zal komen. Daarvoor had de familie Sasbrink Harkema al bekend gemaakt dat Skopein geen interesse heeft om een nieuwe bioscoop aan het Weurden op te zetten. De familie kiest erover om de huidige bioscoop te renoveren en te voorzien van een vierde zaal. Omdat er geen belangstelling is van andere bioscoopexploitanten zal naar een andere invulling gezocht moet worden. Wethouder Aalderink blijft er van overtuigd dat er een financieel haalbaar plan komt.

Te groot financieel risico
Alex Sasbrink Harkema vertelde dat Skopein wel lang in gesprek is geweest. "We hebben het goed onderzocht. We stonden open voor meer zalen en hebben er serieus naar gekeken. Ook naar de financiële kant. Dat is de hoofdreden om het niet te doen. Dat risico gaan wij niet nemen." De kosten voor een bioscoop in het Cultuurkwartier werden begroot op vijf miljoen euro. Om dan een sluitende exploitatie te kunnen krijgen is een verdubbeling van de bezoekersaantallen nodig. Dat zal in Winterswijk niet lukken, omdat het daarvoor niet centraal genoeg ligt. Explorius, dat het plan voor het Cultuurkwartier voor de gemeente invult, dacht aan Duitse bezoekers. Duitsers kijken echter alleen naar nagesynchroniseerde films. "Bovendien staat in Bocholt een giga-mooie bioscoop", zei Sasbrink Harkema.

Meer mogelijkheden door vier zalen
Er was al langer het plan om wat te doen in de Meddosestraat. Het renoveren van de drie bestaande zalen heeft de hoogste prioriteit. Bij het balkon in de grootste zaal komt een vierde zaal. "Een paar jaar geleden zijn we begonnen met een derde zaal. Dat is een groot succes geworden", zei Sasbrink Harkema. De bezoekers willen graag snel de nieuwste films kunnen zien, maar met vier zalen zijn er meer mogelijkheden om films langer te vertonen. Explorius heeft gesprekken gevoerd met drie andere bioscoopexploitanten. Die hebben aangegeven geen mogelijkheden te zien om in Winterswijk naast Skopein een tweede bioscoop op te zetten. Wethouder Aalderink vond het jammer, dat Skopein afhaakt voor het Cultuurkwartier, "maar ik snap de overwegingen".

Geen kleiner Cultuurkwartier
De wethouder vond niet dat door het wegvallen van de bioscoop het Cultuurkwartier financieel onhaalbaar is geworden. Hij benadrukte dat het Cultuurkwartier het grootste binnenstedelijke project is van de laatste 50 jaar. Het gaat niet alleen om Boogie Woogie, de bibliotheek en een bioscoop. "Er worden veel woningen gebouwd en die dragen ook zwaar bij aan exploitatie." Volgens de wethouder zoekt Explorius nu naar andere partijen die het gat van de bioscoop op kunnen vullen. "Binnen twee weken worden wij daarover bijgepraat", zei Aalderink. Voor de gemeente is het niet meteen reden om aan een kleiner plan te denken. "De woningbouw blijft en voor de aantrekkelijkheid van het centrum is het goed dat Boogie Woogie en de bibliotheek in het centrum komen. Ons winkelcentrum moet attractief blijven in de volle breedte en daar past deze ontwikkeling bij." Aalderink wilde ook nog kwijt dat hij zich enorm gestoord heeft aan tendentieuze berichten op de sociale media. "Boogie Woogie en de bibliotheek worden niet overgeleverd aan de grillen van de markt. Verhalen over hoge huren zijn onzin. Er komt een sluitende exploitatie voor het Cultuurkwartier en Boogie Woogie en de muziekschool zullen daar niet de dupe van worden." De verwachting is dat Explorius met een uitgewerkt plan komt voor het Cultuurkwartier in april.

Dit artikel is tot stand gekomen met de medewerking van RTV Slingeland.

Meer berichten