Lezing: Het wandkleed in de Museumfabriek. Foto: PR
Lezing: Het wandkleed in de Museumfabriek. Foto: PR

Lezing: Het wandkleed in Museumfabriek

Algemeen

WINTERSWIJK - Vereniging Het Museum verzorgt op donderdag 16 januari een lezing over het leven en werk van de Winterswijker Jan Hijink, onder de titel 'Het wandkleed'. Locatie: de Museumfabriek, Bedrijvencentrum Morsepoort, Laan van Hilbelink 6.10 in Winterswijk. Aanvang 20 uur. Entree 5 euro en 3 euro voor leden van het Museum.

Jan Hijink (1939 – 2018) heeft veel over zijn leven geschreven, geschilderd en in keramiek en textiel uitgebeeld. Hij heeft met zijn vrienden en familie veel gepraat over zijn geboorteplaats Winterswijk. Op deze avond zullen verhalen en enkele gedichten voorgelezen worden, ondersteund door trekzakmuziek, een expositie en foto's.

Zijn grootste (kunst) werk is een wandkleed van 2,5 x 1,5 meter dat in zijn huis in Groningen heeft gehangen. Het is gemaakt van textiel (garen monsters) afkomstig van de firma waar zijn vader gewerkt heeft. De garens die hij in 1973 uit Winterswijk in plastic zakken meenam zijn in 2019 als wandkleed teruggekeerd. Verhalen over de textiel (werkers) zijn een onderdeel van deze avond.
Is het wandkleed fysiek het grootste werk van Jan, de brieven en bijbehorende aquarellen zijn geestelijk het grootste werk dat hij nagelaten heeft.

Deze avond worden zijn belevenissen in Winterswijk die bepalend waren voor zijn verdere leven behandeld: de (boeren) familie, de (Zonnebrink) buurt, de Scheveningse dames en het begin en eind van de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast worden enkele gedichten voorgedragen en de aquarellen getoond die hij maakte na het heengaan van zijn vriend Henk. Jan hield van muziek: onder andere speelde hij op zijn goudkleurige trekzak. Deze hobby kwam voort uit de bruiloftmuziek in de Achterhoek. Zijn broer Henk toont een 10-tal modelauto's die te maken hebben met de herinneringen aan hun geboorteplaats.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant