Caya (met witte trui) en Loïs voor het Back Corner Collective met achter hen dirigent Bas Konings (midden). Foto: Leander Grooten
Caya (met witte trui) en Loïs voor het Back Corner Collective met achter hen dirigent Bas Konings (midden). Foto: Leander Grooten (Foto: )

Caya en Loïs soleren bij jonge bigband

ACHTERHOEK/Winterswijk – Jong talent opleiden en motiveren tot nieuwe uitdagingen is het doel van Back Corner Collective met leden uit de hele Achterhoek. Dat talent vinden is anno 2019 niet vanzelfsprekend, maar het collectief heeft Winterswijkse jongelingen gevonden die de stap wagen. Op 15 december krijgen zij als solist het podium om te schitteren bij het art-deco theater Astoria in Winterswijk.

Door Leander Grooten

Bigbandmuziek gaat inmiddels mee vanaf de jaren dertig van de vorige eeuw en typeert zich door een ritmesectie die als een popband is, met zo'n dozijn blazers erbij. Een zanger(es) is optioneel. Het Achterhoekse collectief bestaat amper een jaar, maar vaart op jarenlange muzikale ervaring. Drie muzikanten die elkaar kenden uit verschillende bands en orkesten namen in 2018 het initiatief om het Back Corner Collective op te richten.

Achterhoek op zijn breedst
Er is genoeg blaasmuziek in de Achterhoek, maar weinig bigbands. Dirigent Bas Konings: "De Achterhoek kent wel veel harmonie en fanfare, maar bigbands zijn hier geen onderdeel van de muziekcultuur."
Zelf speelde Konings meer dan vijftien jaar in diverse bigbands. "Vooral in Twente, of verder weg. En dat terwijl er veel talent in onze eigen regio zit."
Het Back Corner Collective heeft oog voor dat talent, dat op het hoogste niveau examineert op muziekscholen en actief is in muziekverenigingen. En zo ontstaat een Achterhoeks ensemble van voorbij Doetinchem tot achter Winterswijk.

Meester-gezel
Dat jazz en bigband niet meer van deze tijd is en alleen door 'ouden van dagen' wordt gewaardeerd, bestrijdt Konings. "Het is tijdloze muziek. Er worden constant nieuwe stukken geschreven en het is niet alleen jazz, maar ook funk, fusion, blues en latin. Het is voor jong en oud." Ook menig poplied wordt gearrangeerd voor bigbands. Zo brengt het collectief onder andere nummers ten gehore van Caro Emerald en Earth Wind and Fire.
Het grote leeftijdsverschil onder de leden is opmerkelijk. "Onze drummer is zestien jaar en volgt de vooropleiding conservatorium, twee jonge trompettisten van ons haalden in 2018 het hoogst haalbare examen op de muziekschool terwijl onze bassist in de zestig is en muziekdocent, om maar een voorbeeld te noemen," legt de 37-jarige professioneel muzikant uit. Op deze manier nemen zij jong talent op sleeptouw. Het beste van twee werelden: de oude rotten en de leergierige jongeren bij elkaar.

Caya en Loïs
Op 15 december geeft Back Corner Collective twee talentvolle muzikanten het podium tijdens het dubbelconcert in theater Astoria in Winterswijk. Het zijn Caya (15) en Loïs (16) Hieltjes uit Winterswijk die op respectievelijk bugel en sopraansax meedoen. Ze prijken als solisten op de posters van de aankondiging. Konings: "Caya geef ik les en ik weet wat zij kan. Beiden spelen bij Muziekvereniging Eendracht uit Winterswijk en daar ken ik Loïs van. Beiden zijn echt goed!" Als solist hebben ze nog weinig ervaring. "Wel eens een keer in het orkest, maar nog nooit zo'n lange solo," zegt Lois, die dit jaar het D-examen op de muziekschool hoopt te halen. De jongedames staan wat onwennig bij de groep, maar blazen hun partij goed mee tijdens de repetitie. "De opvatting in de bigband muziek is anders dan hoe je het leert in de harmonie en fanfare, maar deze jonge dames pakken dat erg snel op," complimenteert Konings hen.
Zin hebben ze er zeker in. Loïs: "Ik kende de muziek nog niet, maar ik vind het erg leuk."

Astoria
Back Corner Collective organiseert op 15 december haar concert in het sfeervolle Astoria in Winterswijk. Voor de pauze spelen zij zelf, waarbij zij ook hun zangeres Esther van 't Hooft in het kielzog meenemen en Caya en Loïs acte de présence geven. Na de pauze is het de beurt aan de New Sound Jazz Machine uit Enschede. Een bigband van niveau die eigen werk. Konings is enthousiast: "Dit is ook een club van jong talent onder leiding van de 28-jarige Joris Bolhaar, die ook garant staat voor de eigen composities. Ik vind ze een genot om te horen, zij zijn, naast ons, het waard om voor te komen."

15 december 2019, 15:00 uur, Astoria, Wooldseweg 5, Winterswijk. Entree: 10,00 euro. Kaarten te bestellen via info@backcornercollective.nl.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden