Friederike de Raat in boekhandel Kramer waar ook haar boeken verkrijgbaar zijn. Foto: Han van de Laar   
Friederike de Raat in boekhandel Kramer waar ook haar boeken verkrijgbaar zijn. Foto: Han van de Laar    (Foto: )

Friederike de Raat schrijft boek 'Hoe lang zullen ze leven!?'

'Iedereen krijgt ermee te maken, dus regel het goed'

WINTERSWIJK - 'Iedereen krijgt ermee te maken, dus regel het goed' .Deze uitspraak van Friederike de Raat, dat -bijna- iedereen een aantal keren in het leven te maken krijgt met de financiële gevolgen van de dood, dient mensen aan het denken te zetten. Friederike: "Je ouders overlijden en zelf ontspring je de dans ook niet. Dus regel onder andere de erfenis en nalatenschap goed. Dat vermijdt een hoop ruzies en onduidelijkheden. Denk na over wat je wilt en leg het vast bij de notaris."

Door Han van de Laar

Friederike de Raat woont inmiddels zeven jaar met haar partner in Ratum en dat bevalt hen uitstekend. Na haar studie Franse taal- en letterkunde aan de universiteiten van Leiden en Parijs is ze voor de NRC gaan werken. Hieraan is ze nu inmiddels zo'n dertig jaar verbonden. Tevens verricht ze opdrachten als ZZP-er en freelancer. Samen met Erna Kortlang heeft ze een boek geschreven over de financiële aspecten met betrekking tot nalatenschap en erfenis. Erna is notaris en partner bij Teeskens/Kartens advocaten en notarissen in Leiden. Aan de hand van vijftig door Erna ingebrachte verzonnen voorbeelden, heeft Friederike voor de toegankelijke teksten van het boek 'Hoe lang zullen ze leven!?' gezorgd.

Executeur
Friederike: "Vroeg of laat heb je te maken met het overlijden van je ouders. Dan is het goed dat er een testament is, waarin zij hebben geregeld hoe de erfenis wordt verdeeld. Als er namelijk niets is geregeld, kunnen ze er ook geen invloed op uitoefenen en gelden de regels van het erfrecht. Eveneens is het raadzaam een executeur aan te wijzen, die alles in goede banen leidt. Dat geldt tevens als je zelf komt te overlijden. Ook als er geen kinderen zijn en je het geld bijvoorbeeld wilt schenken aan een goed doel, moet het worden geregeld bij de notaris. Dat is ook het geval als er sprake is van een samengesteld gezin. Je moet aangeven wat er met je nalatenschap gebeurt. In de regel gaat dat naar de partner, mits er sprake is van een huwelijk of een geregistreerd partnerschap. Is er geen juridische partner, dan gaat alles over naar de eigen kinderen of overige familieleden. Geld valt nog wel redelijk eenvoudig te verdelen. Heikeler wordt het als het om sieraden en andere waardevolle goederen gaat. Ook is het raadzaam zo om de vijf jaar nog eens te kijken of je testament nog overeenkomt met je huidige wensen." Allemaal redenen om dit boek erbij te pakken, want het is van groot belang het goed te regelen. Daarin worden veel situaties beschreven.

Tweede druk
Hoewel 'Hoe lang zullen ze leven!?' officieel wordt gepresenteerd op 21 november in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, is er al een tweede druk in de maak. Ook de overige boeken van Friederike zijn nog steeds verkrijgbaar en kennen verschillende drukken. Deze gaan over taal, zoals 'Hoe bereidt je een paard?', 'Muggenzifters en zondebokken' en 'Geen hond die ernaar kraait'. Inmiddels is Friederike alweer bezig met het verzamelen van nieuwe taalwetenswaardigheden. Daarnaast is er het plan het boek over erfenis en nalatenschap een vervolg te geven met nieuwe situatiebeschrijvingen.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden