Jan Keij geeft een lezing. Foto: PR
Jan Keij geeft een lezing. Foto: PR (Foto: )

Lezing van Jan Keij over filosoof Emmanuel Levinas in synagoge

'Levinas kijkt niet naar het ik, maar vooral naar de Ander'

WINTERSWIJK - De filosoof Emmanuel Levinas schreef de Ander altijd met een hoofdletter. Niet het 'ik' stond in zijn denken centraal, maar de verhouding die de moderne mens heeft met de Ander. Het werk van de Litouws-Frans-Joodse filosoof Emmanuel Levinas (1906- 1995) is ook in de 21ste eeuw waardevol. Filosoof Jan Keij legt op dinsdagavond 12 november in de synagoge van Winterswijk uit wat mensen van Levinas kunnen leren.

Het denken van de filosoof Levinas wordt mede bepaald door zijn ervaringen in de Tweede Wereldoorlog. Met zijn gezin moest hij onderduiken, hij verloor zijn familie en zat vier jaar gevangen. Daardoor veranderde zijn denken over de mens ingrijpend. Het werk van Levinas zelf wordt als ondoordringbaar beschouwd. Dat komt door zijn schrijfwijze, maar ook door zijn filosofie, die een omkering van het westerse denken betekent.
Filosoof Jan Keij maakt het denken van Levinas begrijpelijk. Hij illustreert de inzichten over de ik en de Ander met voorbeelden uit de alledaagse praktijk. Niet wet- en regelgeving bepalen hoe mensen moeten handelen, dat zijn hulpmiddelen. Het gaat uiteindelijk om de verantwoordelijkheid die we nemen voor de Ander. Jan Keij benut de synagoge van Winterswijk als decor voor zijn lezing over de bijzondere en voor ons bruikbare denkwereld van Emmanuel Levinas. Dat doet hij op dinsdag 12 november om 20 uur. Toegangskaarten zijn vooraf à 10 euro te koop bij boekhandel Kramer aan de Wooldstraat in Winterswijk. De lezing van Jan Keij krijgt in het voorjaar van 2020 een vervolg met een ééndagscursus over leven en denken van Emmanuel Levinas. Tijd, plaats en kosten daarvan worden later bekendgemaakt. Meer informatie op www.synagogewinterswijk.nl.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden