Brandweerkorpsen Winterswijk en Vreden oefenen gezamenlijk

'Het is goed om te weten hoe de ander te werk gaat'

Door Bart Kraan

WINTERSWIJK – Twee boerenzoons hebben het helemaal gehad met het beleid van het kabinet ten aanzien van de stikstof en hebben ook nog een appeltje te schillen met de gemeente Winterswijk. Om hun grieven te spuien, willen ze een gesprek met burgemeester Joris Bengevoord die op dat moment in overleg is met wethouder Bernd Kemper van de Duitse buurgemeente Vreden.

Het duo wacht op Bengevoord in de parkeergarage van het gemeentekantoor, maar die verschijnt maar niet. Naarmate de wachttijd langer duurt, raken de twee boerenzoons steeds geirriteerder. De stoppen slaan uiteindelijk door en ze rijden hun auto door de pui van de parkeergarage. De wagen vliegt daarbij in brand, terwijl de twee binnen, tijdens hun zoektocht naar Bengevoord, met een molotovcocktail een behoorlijke brand veroorzaken. Dan komen beide jongeren tot het besef dat ze te ver zijn gegaan en verstoppen ze zich om uiteindelijk door de politie in de kraag te worden gevat.
Het maandag het scenario van een gezamenlijke oefening van de brandweerkorpsen van Winterswijk en Vreden die begint met het afgaan van het alarm van het gemeentekantoor. Een paar minuten daarna arriveren de eerste twee Winterswijkse brandweerauto's, waarvan de inzittenden na aankomst snel uitstappen en dan door een BHV'er van de gemeente Winterswijk worden ingelicht over de situatie. Ze rollen brandslangen uit en rennen de parkeergarage in om het daar ontstane vuur te bestrijden. Dan arriveren ook de brandweerauto's uit Vreden, waaronder een hoogwerker. Twee Duitse brandweerlieden stappen in de bak van de hoogwerker om in een kamer op de bovenste verdieping van het gemeentekantoor in de dichte rook te gaan zoeken naar slachtoffers. Hun collega's voegen zich bij de Winterswijkse brandweerlieden om hen te helpen bij het blussen en het zoeken naar andere mensen die zich nog binnen bevinden. Onder hen Bengevoord en Kemper, die zonder letsel uit het gemeentekantoor kunnen worden gehaald. Uiteindelijk kan het sein 'brand meester' worden gegeven en kunnen de Winterswijkse en Vredense brandweerlieden terug naar hun respectievelijke kazernes.
Postcommandant Roland Lieverdink is tevreden over het verloop van de oefening, waarbij naast beide brandweerkorpsen ook de politie en een ambulance zijn betrokken. ''Alle diensten zijn bij deze oefening betrokken, we hebben groot materiaal ingezet. Alles is goed afgelopen.''
De Winterswijkse brandweer oefent een keer per jaar samen met het korps van Vreden of Oeding. Het ene jaar vindt de gezamenlijk oefening op Nederlands grondgebied samen, het andere jaar over de grens. Dit om goed beslagen ten ijs te komen als een brand in het grensgebied zo groot is dat deze alleen kan worden bestreden met inzet van twee korpsen. ''We oefenen samen omdat onze Duitse collega's en wij andere technieken en ander materiaal gebruiken'', zo geeft Lieverdink aan. ''Als wij uitrukken, gaan we met teams van zes man op pad. Zij met ploegen van acht, zodat zij een andere taakverdeling hebben dan wij. En wij maken gebruik van andere slagkoppelingen. Zij doen dingen anders. Het is goed om te weten hoe de ander te werk gaat. Daar heb je in situaties dat we moeten samenwerken alleen maar profijt van.''

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden