Dwalende mensen met dementie: afspraken met politie om sneller te kunnen handelen

Algemeen

ACHTERHOEK - Het aantal mensen met dementie neemt toe. En mensen met dementie wonen langer thuis. Daarmee komt het steeds vaker voor dat mensen met dementie op straat dwalen en de weg niet meer weten. Soms komen meldingen hiervan bij de politie terecht. Het is dan belangrijk dat de politie adequaat en passend handelt.

Daarom hebben de politie in de Achterhoek, het Netwerk Dementie Oost Achterhoek en het Kennisnetwerk Kwetsbare Ouderen West-Achterhoek afspraken gemaakt om personen met dwaalgedrag preventief aan te kunnen melden bij de politie. Aanmelding gebeurt bij voorkeur door de familie zelf. Als dat niet kan geven zij toestemming aan een betrokken hulpverlener om de melding te doen. Zo zijn deze personen bekend bij de politie. De politie weet dan hoe zij bij een melding de persoon het beste kunnen benaderen en waar en bij wie zij de persoon snel en veilig kunnen onderbrengen.
Een dwaling waarbij de politie wordt ingeschakeld is een ingrijpende gebeurtenis voor de persoon met dementie en zijn/haar naasten. Zeker als de politie urenlang met een persoon moet rondrijden. Met deze aanmeldprocedure kan dit worden voorkomen.
Voor meer informatie of voor een gesprek over een mogelijke aanmelding kan contact worden opgenomen met de Helpdesk Kwetsbare Ouderen via tel. 085 – 485 75 80.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk