Daphne Houbé (links):
Daphne Houbé (links): "Wat er in de Magic Box zit, is altijd een verrassing". Foto: Sander Damen

Winterswijkse supermarkten en horeca strijden tegen voedselverspilling

Algemeen

WINTERSWIJK - Huishoudens verspillen steeds minder voedsel. Dat bleek uit een onderzoek in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit dat recent gepubliceerd is. In 2019 verspillen Nederlanders naar verwachting 34,3 kilo voedsel per persoon, een daling van 7 kilo sinds 2016. De helft van het voedsel dat nog wel weggegooid wordt, is voedsel dat niet door mensen gegeten wordt zoals botten en schillen. Ook in Winterswijk wordt hard gewerkt aan het tegengaan van voedselverspilling.

Door Sander Damen

Biologische supermarkt Ekoplaza is sinds augustus aangesloten bij de app Too good too Go: een app die in meerdere landen gebruikt wordt met het doel voedselverspilling tegen te gaan. Levensmiddelenzaken als supermarkten, groenteboeren en bakkerijen bieden via de app producten aan die ze normaal gesproken aan het eind van de dag weg zouden gooien aan in een zogenaamde Magic Box.

Magic Boxen altijd uitverkocht
"Wat er in de Magic Box zit, is altijd een verrassing", vertelt Daphne Houbé, mede-eigenaresse van Ekoplaza. "Dat kan brood zijn, maar ook fruit en groente of verpakte levensmiddelen. Wij bieden elke dag via de app twee boxen aan die een verkoopwaarde hebben van ongeveer € 12,-. De koper betaalt er € 3,99 voor."
Sinds de start in augustus zijn de boxen elke dag nog uitverkocht geweest, vertelt Houbé: "Klanten vinden het een leuke manier eens andere producten te proberen, het is goed voor de portemonnee en een bewuste manier van omgaan met voedsel. Het voordeel voor ons is dat we minder voedsel weg hoeven te gooien of geven. Ik hoop dat meer ondernemers in Winterswijk gaan volgen."
Wie als consument mee wil doen met Too Good to Go moet de app downloaden in de Appstore of Google Play. De Magic Boxen moeten een half uur voor sluitingstijd afgehaald worden. "Heel soms zetten we er een extra box om 17.15 uur op," aldus Houbé. "Het is dus raadzaam tegen die tijd nog eens te kijken."

Supermarkten
De Plus aan de Dingstraat introduceerde enkele jaren geleden een concept waarbij een kok van de producten die tegen de termijn-houdbaarheidtermijn aanzaten een kant-en-klaarmaaltijd gemaakt werd. "Dat loopt nog steeds erg goed", vertelt Jetse de Vries van de Plus Supermarkt. "Wij gooien eigenlijk nooit meer wat weg." Sterker nog, de afhaalmaaltijden zijn zo populair dat de kok soms wat extra's uit de winkel moet halen.
Ook de andere lokale supermarkten werken hard aan het verminderen van afval, bijvoorbeeld door de inkoop te optimaliseren en producten af te prijzen, Nettorama kiest voor een klein assortiment in vers, waardoor er ook minder verspild wordt. Er zijn ook initiatieven voor het hergebruiken van afval, bijvoorbeeld als basis voor nieuwe producten of als brandstof voor warmtecentrales. Ook gaat er overgebleven voedsel naar Voedselbanken. Supermarkten die zich verenigd hebben in de Stichting Samen tegen Voedselverspilling streven naar een reductie van voedselverspilling van vijftig procent ten opzichte van 2015 in 2030. Bij de Jumbo loopt bovendien een pilot met de Too Good to go app waar inmiddels vijftig supermarkten aan meedoen.

Verspil-me-niet-je
Ook buiten de supermarktbranche wordt bewust met voedsel omgegaan. Horecagelegenheden kopen zo scherp mogelijk in en in veel gevallen is het mogelijk voedsel dat niet op gaat mee te nemen in in een bakje of 'doggy bag'. Horecagelegenheid FF Anders aan de Meddosestraat kent sinds begin september het 'Verspil-me-nietje', een gerecht dat alleen op zondag besteld kan worden en wat gemaakt wordt uit voedsel dat anders weggegooid zou worden. "Ik dacht op een gegeven moment 'Hier gaat iets niet goed'," vertelt Jonna Leeuwenburgh, eigenaar van de lunchroom. "Gasten kunnen al een doggybag krijgen maar toch moest ik nog best veel weg doen. Ik vond het gewoon zonde. Zo is het 'Verspil-me-nietje ontstaan."

Moeite met weggoien
Hoe het gerecht er uitziet en waar het uit bestaat, blijkt op pas op zondag. Gebruikt wordt wat er over dreigt te blijven. Dat kan van alles zijn. "Vooral met het weggooien van vlees heb ik veel moeite," vertelt Leeuwenburgh . Het Verspil-me-nietje kost € 5,- en wordt al regelmatig besteld.
Een mogelijkheid voor particulieren om voedselverspilling tegen te gaan is het voedsel dat over is de dag er op alsnog te gebruiken of het aan te bieden via de Facebookgroep 'Weggeefhoek voedsel'. Dat is een groep op Facebook waar mensen hun overgebleven of teveel gemaakte voedsel gratis aanbieden aan

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk