Publiek geniet van 'huiskamerconcerten' Suzan & Freek

'Een jaar geleden kenden ze ons nog niet en vanavond worden al teksten meegezongen'

Door Henri Walterbos

WINTERSWIJK/OOST GELRE - Hun liedjes zijn catchy, zitten goed in elkaar, vallen met geen ander Nederlandstalig geluid te vergelijken. Ze hebben een geheel eigen geluid. Hun covers van grote hits raken niet bij toeval meer dan het origineel. Klein en intiem uitgevoerd. Ze komen binnen. De grootste kracht van het succes zijn echter Suzan en Freek zelf. Het is tijdens de première van hun theatertour in De Storm, afgelopen donderdag en vrijdag, duidelijk dat beiden al de nodige muzikale bagage bezitten.

Suzan Stortelder uit Zieuwent, Freek Rikkerink uit Harreveld. Achterhoeks puur, echt, nuchter en kwetsbaar, maar bovenal ook zeer sympathiek en toegankelijk. Daarbij zijn beiden gezegend met een groot muzikaal talent en heeft Suzan een dijk van een stem. Samen met Freek prachtig harmonieus ook nog. Op alle fronten lijken ze bij elkaar te passen. Niet toevallig dat 'Amor' uitgerekend raak schoot tijdens de muzieklessen op het Marianum in Groenlo, waar ze ook hun eerste grote podiumervaring opdeden in Marianum LIVE. Vele honderden optredens verzorgden beiden afgelopen jaren al in alle uithoeken van de Achterhoek en daarbuiten. Tussen vele schuifdeuren stonden ze al tot diep in de nacht. Nog steeds zijn ze zo ontwapenend, geen steek veranderd.

Eerlijk

Hun vuurdoop in hun eigen Achterhoek opent zeer verrassend en bezorgt de bezoeker een heerlijk avondje uit, vol muziek, humor en eerlijke verhalen. "Ik kan niet ontkennen dat ik dit doodeng vind," bekent Suzan midden in de voorstelling. Er is volop interactie met het publiek en tot tweemaal toe wordt al zittend op de rand van het podium een klein liedje gezongen, waaronder het eigen 'Lied voor niemand anders', onder meer samen schreven met Joost Marsman (Is Ook Schittererend) en Paskal Jakobsen (Bløf), die het idee zelf voorstelde een keer samen in de studio iets te gaan doen.

Hun optreden en performance is geen overgeproduceerd kunstje. Het is echt. De sfeer is 'huiskamers', met Suzan en Freek als uitstekende gastvrouw en gastheer die goed voor hun gasten zorgen, tot en met de borrelnootjes toe. "We wilden het een beetje huiselijk maken," begint Suzan. "We dachten dat het een beetje laagdrempelig is, en zo een beetje onszelf kunnen zijn." "We wilden graag ons verhaal vertellen, hoe we zijn begonnen. Tot aan 'Als het avond is' en verder nog," gaat Freek verder, met aansluitend weer Suzan. "En we vertellen over zaken die we samen hebben meegemaakt, zoals vele bruiloftceremonies waar we speelden. Dat vonden we altijd heel erg leuk. Ik zat altijd als eerste te huilen, en dacht kom op, je moet nog zingen," lacht Suzan.

Wachtrij

Na afloop is de rij wachtenden lang. Wil je op de foto met beiden, met of zonder zojuist gekochte cd, ze nemen alle tijd, en stevige knuffels als bekenden met hen op de foto willen. Dan ziet Suzan tijdens het poseren voor een kiekje buiten de wachtrij op een paar meter een oude bekende staan, zwaait hartelijk en loopt er even snel naar toe voor een vriendschappelijk woordje, een amicale aanraking en een selfie. Het is allerhartelijkst en het meisje is totaal verrast. Prachtig om te zien.

Kleedkamer

In de kleedkamer aangekomen stralen ze nog steeds. Ze beseffen eigenlijk nog steeds niet wat ze meemaken. De covers van een minuut waren een waanzinnig succes. Hun probeersel 'Als het avond is', met de hoop dat het lied een keer op de radio zou komen, werd een van de allergrootste Nederlandstalige hits ooit. Overal mochten ze komen opdraven in radio- en tv-land. Ze bleven die nuchtere Achterhoekers die hun roots niet onder stoelen of banken schuiven. De trein denderde maar door, ook met de opvolger 'Blauwe dag'. "We hadden lang de tijd om na te denken over de opvolger van 'Als het avond is', omdat die het lang goed bleef doen. Tijdens de clubtour in het voorjaar hebben we een aantal nieuwe nummers uitgeprobeerd om te kijken hoe het publiek reageerde, waaronder 'Blauwe dag'. Al snel was duidelijk dat dat de nieuwe single moest worden." "Maar best wel spannend," bekent Freek. "Zijn we die eendagsvlieg of vinden mensen dit ook leuk? Als je dan merkt dat dat ook aanslaat valt er wel een last van je schouders."

Gouden CD

Een week geleden verscheen de cd 'Gedeeld door ons,' die binnen 5 dagen al de gouden status bereikte, met 20.000 verkochte exemplaren. "Dat zagen we ook totaal niet aankomen," is Suzan nog steeds verbaasd. "We hebben er meer dan een jaar aan gewerkt. Dat konden we in alle stilte doen, veelal samen met Arno Krabman, die het album ook produceerde. Daar deden we de covers ook al mee samen. Dat is een hele goede vriend geworden. Hij heeft een eigen studio en we werken fijn samen." Ook Niels Geusebroek, Nederpopgrootheid, schreef mee aan een nummer, 'Deze is van mij'. "Het is gewon bizar. Een jaar geleden kenden ze ons nog niet en vanavond worden al teksten meegezongen," is ook Freek verbaasd. "Op Spotify was het album binnen een week al vier miljoen keer beluisterd. Echt bizar, heel surreëel."

Eigen band

Is de theatertour net opgestart, een nieuwe tour staat alweer gepland, maar dan met band. Met een Achterhoeks tintje. "Welke Achterhoekse muzikant erin speelt vertellen we nog niet," lacht Freek. "Toch een beetje de Achterhoekse mentaliteit van 'die kan ik vertrouwen.' Volgende week gaan we voor het eerst repeteren met de gehele band." Toch wel weer heel anders. "Er zal waarschijnlijk altijd wel een stukje in blijven zitten wat we met zijn tweeën doen, omdat we dat intieme wel willen behouden," kijkt Suzan inhoudelijk al vooruit. "Het is ook leuk voor festivals," vindt Freek. "We stonden op Appelpop voor 10.000 mensen te spelen met zijn tweetjes. Met een band kun je toch iets meer uitpakken en kun je naar een ander tijdstip op het festival. Dan kunnen we wat meer knallen op het eind. Het album heeft verschillende stijlen. Dat gaan we live ook uitpakken."

Met een voldaan gevoel kijkt het muzikale liefdesduo terug op de première. Freek : "Het was heel erg leuk vanavond. Winterswijk voelt als een thuiswedstrijd. Het voelde als een grote familie met al die Achterhoekers. Daardoor ook wat extra spannend. Het was voor de eerste keer dat we in het theater staan, we hebben wel het gevoel dat het ons ligt, we ons zelf kunnen zijn."

Meer berichten