Op weg naar een duurzame lokale nieuwsvoorziening in de Achterhoek

Wijzigingen uitgaven huis-aan-huiskranten

ACHTERHOEK - Met ingang van 1 november (week 45) zullen enkele wijzigingen worden doorgevoerd in de verschijningen van de huis-aan-huiskranten in de Achterhoek. Deze wijzigingen zijn in overleg tussen Achterhoek Nieuws en DPG Media (voorheen De Persgroep) tot stand gekomen. Beide uitgevers streven samen naar een toekomstbestendige lokale nieuwsvoorziening in de hele Achterhoek.

Het medialandschap is continu in beweging en zo verandert ook de rol van de huis-aan-huiskrant, waarbij de combinatie van print met online en social media steeds belangrijker wordt.
Uit het lezersonderzoek dat vorig jaar is gehouden onder de lezers van de veertien uitgaven van Achterhoek Nieuws kwam de waardering naar voren voor de weekbladen en de posities hiervan ten opzichte van andere media. Eén van de conclusies was dat nieuwsberichten vaak dubbel verschijnen in verschillende uitgaven. Men vroeg zich af - mede vanuit milieuoogpunt - waarom weekbladen niet worden samengevoegd tot één kwalitatief goede uitgave. Achterhoek Nieuws en DPG Media zijn hierover met elkaar in gesprek gekomen en na overeenstemming worden de wijzigingen per 1 november tot uitvoering gebracht. Per gemeente worden veranderingen uitgelegd.


Oost Gelre
De Weekkrant Oost Gelre stopt met verschijnen en Elna Lichtenvoorde en Groenlose Gids worden gecontinueerd door Achterhoek Nieuws, zoals u gewend bent.

Berkelland
De uitgave Berkelland Nieuws eindigt per 1 november. Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo en Achterhoek Nieuws Eibergen-Neede blijven en verschijnen vanaf dat moment een dag later in de week. Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo zal niet meer verschijnen in Barchem om overlap met de Berkelbode te voorkomen. Verder zullen er geen wijzigingen zijn voor deze twee uitgaven in Berkelland.

Lochem
In de gehele gemeente Lochem wordt de Berkelbode uitgegeven door DPG Media. Per 1 november wordt deze krant uitgeven onder de vlag van Achterhoek Nieuws. De nieuwe contactgegevens zullen worden opgenomen in het colofon van de krant en vindt u terug op de website.

Zutphen
De Zutphense Koerier zal ophouden te bestaan en Contact Zutphen-Warnsveld wordt gecontinueerd en verschijnt straks één dag eerder in de week.
Om overlap te voorkomen met de Berkelbode, zal Contact Zutphen-Warnsveld niet meer verschijnen in Eefde en Gorssel.

Doetinchem
Stad Doetinchem zal ophouden te bestaan en Doetinchems Vizier wordt voortgezet door DPG Media zoals deze krant nu ook verschijnt in de gehele gemeente Doetinchem.

Montferland
De uitgave Montferland Nieuws stopt met verschijnen en Montferland Journaal van DPG Media blijft bestaan, waarbij de gemeentepublicaties vanaf 1 november zullen verschijnen in Montferland Journaal.

Aalten
In Dinxperlo verschijnen nu De Band en Dinxpers Nieuws. Onder de vlag van Achterhoek Nieuws wordt de naam De Band gehandhaafd in de lay-out van Dinxpers Nieuws. Dit geldt ook voor de uitgaven Aalten Vooruit en Aaltens Nieuws. Aalten Vooruit gaat over naar de uitgever Achterhoek Nieuws en verschijnt straks in de lay-out van het huidige Aaltens Nieuws. De titels Aalten Vooruit en De Band hebben een lange geschiedenis en die wil uitgever Achterhoek Nieuws niet verloren laten gaan.

Oude IJsselstreek
De titel Gelderse Post stopt, waarbij Oude IJsselstreek Vizier wordt gecontinueerd door DPG Media als uitgave voor de gehele gemeente Oude IJsselstreek.

Bronckhorst
Vizier op Bronckhorst stopt per 1 november. De uitgaven van Achterhoek Nieuws, te weten, Contact Bronckhorst Noord, Contact Bronckhorst Midden en Contact Bronckhorst Zuid worden ongewijzigd gecontinueerd.

Winterswijk
DPG Media stopt met de titel Winterswijkse Weekkrant, waarbij uitgever Achterhoek Nieuws de titel Achterhoek Nieuws Winterswijk ongewijzigd voortzet in de gehele gemeente Winterswijk.

Achterhoekse Courant
Naast de weekbladen geeft Achterhoek Nieuws per 1 oktober de Achterhoekse Courant uit. Deze special verschijnt maandelijks in de gehele Achterhoek en is het initiatief van Patrick Verheij, commercieel directeur bij Achterhoek Nieuws. De inhoud van de krant zal afwijken van de huis-aan-huiskranten, minder gericht op de actualiteit en meer gericht op human interest en achtergronden.

Adverteren
Voor het plaatsen van advertenties in de huis-aan-huiskranten kunt u terecht bij de uitgever van de betreffende krant. De uitgever kan tevens de doorplaatsingen verzorgen in de uitgaven van de collega-uitgever.

Samenwerking
Jan van Dun, algemeen directeur local media van DPG Media: "De markt ontwikkelt zich zo snel dat in veel steden en gemeenten nog slechts plaats is voor één huis-aan-huiskrant. Terwijl er soms wel drie zijn met allemaal dezelfde problemen. Dit leidt tot allerlei bewegingen binnen de huis-aan-huiskranten. Sommige titels worden verkocht, andere titels worden aangekocht. Wij passen ons bestaande portfolio aan en zetten verder in op het ontwikkelen van digitale mogelijkheden. Zo kunnen lezers ons nieuws ook vinden op digitale nieuwsmedia, zoals AD.nl of indebuurt.nl."

Gerhard Weevers, directeur uitgeverij Achterhoek Nieuws: "Wij gaan voor een toekomstbestendige lokale nieuwsvoorziening in de Achterhoek. De samenwerking met DPG Media zal daaraan bijdragen. Lezers en adverteerders mogen in het gebied waar wij huis-aan-huiskranten uitgeven de hoge kwaliteit verwachten die zij al van ons gewend waren. Daarnaast zullen wij verder inzetten op het ontwikkelen en verbeteren van onze digitale uitgaven en online platforms, zodat de Achterhoekers van nu en de toekomst op de hoogte blijven van het nieuws uit hun buurt."Gerhard Weevers
Directeur uitgeverij Achterhoek Nieuws

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden