Naobertreff Barlo-Woold krijgt Beste Naoberprijs 2019

WINTERSWIJK - De werkgroep Duitsland van de Winterswijkse gemeenteraad heeft de Beste Naoberprijs 2019 toegekend aan Naobertreff Barlo-Woold.

Naobertreff Barlo-Woold bestaat sinds 2012. Elke vijfde zaterdag van de maand houden buren en vrienden uit Bocholt-Barlo en 't Woold een grenstreffen bij de zelf gerealiseerde schuilhut op Duits grondgebied, net over de groene grens aan de Brandenweg in 't Woold. Voor de inwendige mens neemt een ieder wat van huis mee. Dit gebeurde vroeger ook al toen buren van beide kanten elkaar op dezelfde plek troffen. Dit gebruik raakte echter in verval. Tijdens het volksfeest in 't Woold waar ook mensen uit Barlo komen werd in 2012 afgesproken om dit treffen weer nieuw leven in te blazen. Het is bijzonder dat het 'Naoberschap' aan beide kanten van de grens al eeuwen oud is. Ver voordat de grens (250 jaar gelden) bepaald werd was het al één buurt.

De werkgroep Duitsland vindt het mooi initiatief waarbij het echte Naoberschap naar voren komt. Naoberschap hoeft niet altijd groot en zichtbaar te zijn, het is er gewoon. Mensen doen dingen voor elkaar zonder dat er afspraken aan te grondslag liggen. Het is bij uitstek een initiatief waarbij de onderlinge betrekkingen tussen de inwoners van Winterswijk en de Duitse buurgemeente Bocholt worden versterkt.

Beste Naoberprijs
Elke twee jaar kent de gemeenteraad van Winterswijk de prijs 'Beste Naober' toe aan een persoon, bedrijf, vereniging of organisatie die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de verbetering van de betrekkingen tussen de inwoners van de gemeente Winterswijk en haar Duitse buurgemeenten. De prijs bestaat uit een bedrag van € 1.000,-, een bronzen beeldje van beeldhouwster mevrouw G. Grijsen-Schukkink uit Winterswijk Ratum en een oorkonde.

In 2017 werd de prijs voor het laatst uitgereikt aan mevrouw Sixtina Harris uit Borken. Zij is voorzitter van de Nederlands/Duitse stichting Kolle Kaal.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden