Hoogstambrigade gaat weer van start met de snoei van fruitbomen. Foto: Willy Stemerdink
Hoogstambrigade gaat weer van start met de snoei van fruitbomen. Foto: Willy Stemerdink

Hoogstambrigade gaat weer van start met de snoei van fruitbomen

Algemeen

WINTERSWIJK - In het buitengebied van Winterswijk staan bij boerderijen en huizen vaak een paar fruitbomen. Soms gaat het om een grotere boomgaard. De Hoogstambrigade snoeit ieder jaar enige tientallen fruitbomen. Het gaat voornamelijk om appel- en perenbomen. Zowel oude als jonge bomen.

De leden van de hoogstambrigade hebben cursussen gevolgd om dit snoeiwerk te kunnen doen. De Stichting Landschapsbeheer Gelderland geeft het gereedschap en ladders in bruikleen.
Goed gesnoeide bomen geven mooiere vruchten en zijn minder gevoelig voor afscheuren van takken en ziektes.
Twee zaterdagen per maand wordt er gesnoeid in de periode oktober tot met februari. De eigenaar is er natuurlijk altijd bij voor overleg. Op die manier weet de eigenaar ook welke aanpak gekozen wordt.
Zo staan hoogstamfruitbomen er weer 'opgeknapt' bij na het snoeien. Dat is vooral in het voorjaar een lust voor het oog. En geeft in het oogstseizoen weer lekkere vruchten voor de taart, moes of sap.
Wie in het buitengebied van Winterswijk hoogstamfruitbomen op het erf heeft staan die een snoeibeurt nodig hebben, dan kunnen zij zich aanmelden.
Gezien het vrijwillige karakter van de hoogstambrigade wordt koffie een lunch en een kleine financiële bijdrage op prijs gesteld. Zelf meehelpen, en zo mogelijk de kunst afkijken, wordt op prijs gesteld.
Meer informatie en aanmelden bij Willy Stemerdink, tel. 0543-536162 of W.Stemerdink@kpnmail.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant