Het stuk wordt opgevoerd bij boerderij 'n Dröpper. Foto: Erik Blekkink
Het stuk wordt opgevoerd bij boerderij 'n Dröpper. Foto: Erik Blekkink

Boer'nleu in oorlogstied

Algemeen

WOOLD - Toneelvereniging Ons Genoegen Woold speelt in samenwerking met Openbare Basisschool Woold en Bühnenspelverein Rhede E.V. het stuk 'Boer'nleu in oorlogstied'. Het erf van boerderij d'n Dröpper is op 1,2, en 3 mei het decor voor dit openluchtspel, dat geschreven is door 'Rooks Chris'. Het stuk wordt opgevoerd ter gelegenheid van de viering van 75 jaar vrijheid.

Door Verona Westera

"De vraag voor het opvoeren van een serieus toneelstuk kwam vanuit de leden", legt bestuurslid van Ons Genoegen, Henk te Brummelstroete uit. "Ze wilden een serieus stuk, met inhoud spelen, in plaats van het jaarlijkse blijspel." De 96-jarige vereniging voert de laatste twintig jaar - met succes - eigenlijk altijd een vrolijk blijspel op. "De viering van 75 jaar vrijheid was een mooie gelegenheid om op zoek te gaan naar een serieuzer stuk. Zo kwam het bestuur bij het stuk Boer'nleu in oorlogstied uit. Boer'nleu is door een lid van de vereniging geschreven en exclusief aan de vereniging geschonken. Het is dus door geen andere vereniging gespeeld. Als we als vereniging een stuk over de oorlog willen spelen, zodat er bij toeschouwers nog herkenning is, dan moeten we dat nu doen en niet nog jaren wachten", verwoordt te Brummelstroete. Met dit stuk kan de vereniging aansluiten bij het provinciale programma rond de viering van 75 jaar vrijheid, 'Gelderland herdenkt 75 jaar vrijheid'.
"We vieren de vrijheid samen met de bewoners van de grensstreek, vandaar ook de samenwerking met de Duitse toneelvereniging", legt te Brummelstroete uit.
Ook hoopt de vereniging de reizende tentoonstelling 'Kinderen van de oorlog, sporen en littekens' voor deze gelegenheid naar gebouw Juliana te kunnen halen.

Het stuk vertelt hoe de schrijver de oorlogstijd in het Woold beleefd heeft. "Het is een klein verhaal over een gezin in het Woold in oorlogstijd. Een vader en moeder met een zoon en dochter", legt te Brummelstroete uit. "De buurman van het gezin sluit zich aan bij de NSB. Zoon en schoonzoon worden naar het front gestuurd. De zoon komt terug, maar de schoonzoon niet. Dan krijgt de familie ook nog te maken de zwangerschap van de dochter", legt Henk kort de inhoud van het stuk uit. "Het gaat om waargebeurde zaken in de omgeving van de schrijver, die samengebundeld zijn tot één verhaal binnen één gezin."

Belangrijk is dat de vereniging ook een boodschap af wil geven naar de hedendaagse tijd. "Vandaar de samenwerking met de school", vertelt te Brummelstroete. "Er zit een boodschap in het stuk over macht en machtsmisbruik, die vertaald kan worden naar deze tijd. De boodschap wordt uitgedragen zonder dat er aan het stuk getornd wordt. Ik merk dat de oudere spelers van Ons Genoegen zuinig zijn op dit stuk. Jongere leden zijn vooral nieuwsgierig."
Om het stuk zo waarheidsgetrouw als mogelijk te brengen, worden ook ervaringen van ouderen die de oorlog mee hebben gemaakt meegenomen in de uitvoering. "Wij weten gelukkig niet hoe het is om in oorlogstijd te leven, maar er zijn nog wel mensen die deze angst kennen en ons helpen als ervaringsdeskundigen."

Naast de toneelvoorstelling en een bezoek aan de reizende tentoonstelling is er het plan om bezoekers dat weekend ook te laten proeven van hapjes uit oorlogstijd. "We zijn hiervoor plannen aan het maken. Het gaat om goedkoop maar voedzaam eten. ", weet te Brummelstroete.

De voorbereidingen zijn nu in volle gang. Er zijn diverse commissies gevormd en er is contact en overleg met de buurt rond gebouw Juliana. Meer informatie volgt in de aanloop naar weekend van 1,2 en 3 mei.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant